Lika nekretnine

U Gospiću predbožićni susret svećenika

Objavljeno: 14.12.2022

GOSPIĆ - Redoviti predbožićni susret svećenika Gospićko-senjske biskupije, u kojem je sudjelovao i gospodin Zdenko Križić, održan je u ponedjeljak u Gospiću.

Susret je započeo u Katedrali molitvom Srednjega časa iz Božanskog časoslova, nakon čega je gospodin Ilija Grgić, misionar Krvi Kristove, održao pokorničko bogoslužje. Nakon meditacije svećenici su imali prigodu za sakrament pomirenja.

Drugi dio susreta nastavljen je u dvorani biskupskog ordinarijata. Generalni vikar gospodin Marinko Miličević najprije je predstavio gospodina Iliju Grgića, a on je potom održao izlaganje o temi Tvoja Riječ mi daje život – izvor dušobrižničke plodnosti. Pater Grgić uvodno je napomenuo kako želi da njegove riječi budu poticajni duhovni nagovor, a ne stručno teološko predavanje. Odnosno, naglasio je, htio bi svećenicima "posvijestiti koliko je važan susret s Božjom riječi u svakodnevnom ritmu obveza, problema i komunikacije s ljudima. Jer, premda smo svjestni mnoštva problema, izgubljenosti i dezorijentiranosti naroda na svim razinama, kada dođemo na čist izvor Božje riječi, njezina poruka postaje za nas snaga i orijentir." Kao svojevrstni nastavak meditacije u katedrali, u svrhu preispitivanja svećenikova ponašanja u svakodnevnom životu i usporedbe s velikim starozavjetnim proročkim likom, gospodin Grgić je istaknuo znakovite zgode iz života proroka Ilije, iz 19. poglavlja Prve knjige o Kraljevima. Naime, kao što Ilija, u strahu od prijetnje kraljeve žene, umoran i razočaran ponašanjem naroda, na brdu Horebu doživljava susret s Bogom pa ohrabren i ojačan njegovom riječju nastavlja svoje poslanje, tako i svećenik, potaknut Riječju Božjom i "okrijepljen hranom anđela", može u najtežim kušnjama i tjeskobama nastaviti ići simboličkih "četrdeset dana i četrdeset noći" do cilja svojega poslanja i dušobrižničke plodnosti, zaključio je poticajno gospodin Ilija.

U završnoj dijelu susreta kancelar gospodin Mišel Grgurić iznio je nekoliko važnih obavijesti, a potom je biskup gospodin Križić svećenicima uputio nekoliko poticajnih riječi glede susretljivosti s vjernicima u predbožićnim danima te im zaželio blagoslovljen Božić i radošću ispunjene sve božićne blagdane.

A.K./M.K.

 

Novalja.coom