Lika nekretnine

Ministarstvo poljoprivrede financira radove održavanja šumskih cesta na području primorske Hrvatske

Objavljeno: 21.01.2023

OTOČAC - Ministarstvo poljoprivrede je 19. siječnja objavilo Javni poziv za podnošenje zahtjeva za financiranje radova održavanja šumskih cesta u šumama malih šumoposjednika za 2023. iz sredstava naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma, i to isključivo na području primorske Hrvatske. Prema ovom Javnom pozivu, primorska Hrvatska obuhvaća Istarsku, dio Primorsko - goranske (općine Mošćenička Draga, Lovran, Matulji, Klana, Viškovo, Jelenje, Čavle, Kostrena, Vinodolska općina, gradove Opatija, Kastav, Rijeka, Bakar, Kraljevica, Crikvenica, Novi Vinodolski i sve otoke), dio Ličko - senjske (općinu Karlobag, gradove Novalja i Senj), Zadarsku, Šibensko - kninsku, Splitsko - dalmatinsku i Dubrovačko - neretvansku županiju.

Prihvatljiv podnositelj je mali šumoposjednik (s površinom šuma ili šumskog zemljišta do 20 hektara) koji ima šumu i ili šumsko zemljište na području katastarske općine u kojoj se cesta nalazi i udruga privatnih šumoposjednika upisana u Registar udruga Republike Hrvatske. 

Cilj provedbe ovog Javnog poziva je povećanje otvorenosti šuma u šumama privatnih šumoposjednika u svrhu zaštite od požara i ispunjavanja ostalih zadaća gospodarenja šumama i šumskim zemljištem. 

Gotovo polovica kopnene površine Hrvatske pokrivena je šumama i šumskim zemljištima pa zbog višestrukih vrijednosti koje pružaju šumski ekosustavi nužno je provoditi i aktivnu zaštitu od požara koji u okruženju vidljivih klimatskih ekstrema i promjena predstavljaju jednu od najvećih ugroza. Požari predstavljaju stalnu opasnost ekološkim sustavima, infrastrukturi i ljudskim životima te je ovaj Javni poziv dio aktivnosti na području protupožarne preventive i smanjenja požarnog opterećenja na posebno ugroženom primorskom prostoru Hrvatske.

Rok za podnošenje prijave traje do 20. ožujka - priopćava Ministarstvo poljoprivrede.

M.K. 

 

 

 

Novalja.coom