Lika nekretnine

Hrvatski katolici čuvaju posizanje za granicom na Žumberku

Objavljeno: 30.01.2023

ŽUMBERAK - Tradicionalno zimsko planinarsko hodočašće na Svetu Goru, kako je Slovenici nazivaju,odnosno Sv. Iliju,kako taj vrh Hrvati nazivaju, održano je i ove godine, na posljednju nedjelju u siječnju u kapeli sv. Ilije.

Misno slavlje pred stotinjak planinara hodočasnika predslavio je župnik Stojdrage i Grabra, stavrofor Milan Vranešić u suslavlju župnika Radatovića, Kašta i Metlike u Sloveniji o. Ivana Skalivskog. Misu su glazbom i pastoralnim asistiranjem uzveličali članovi bratovštine sv. Bernarda iz Samobora. Vrijeme je bilo ekstremno nepovoljno sa snježnim pokrivačem preko jednog metra, no to nije pokolebalo planinare hodočasnike s obje strane granice da pohode kapelicu sv. Ilije.

-U dosadašnjih 29 godina kako organiziramo ovo planinarsko hodočašće još nije bilo toliko snijega ali ni radosti vas vjernika, planinara i ljubitelja prirode koji u nepreglednoj koloni dolazite iz Sošica, danas vi propovijedate na ovoj misi - istaknuo je na početku domaćin, stavrofor Milan Vranešić te nastavio:  -Svojim dolaskom ovdje vi najbolje propovijedate i svjedočite vjeru. Isto tako zahvaljujem političarima koji su konačno shvatili da nam ne trebaju granice koje razdvajaju nego spajaju i da je Schengen pao.

Vlč. Vranešić je kao geslo ovogodišnjeg okupljanja istaknuo „da Gospod Bog urazumi sve vladare mračnom svijeta“ zbog ogromne ekonomske krize kao i ratnih razaranja u Ukrajini. Kao vjernici bi se morali pitati tko stoji iza svega toga u današnjem svijetu i što nas onda pogađa? Ove događaje promatrajmo biblijski u razlikovanju dobra i zla počevši od Eve i Adama i njihova izbacivanja iz raja. Zaboravljamo na sedam blaženstava koje je Isus izrekao na Gori pri čemu su za nas danas posebno važni „Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!“ te „Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko!“.

Vlč. Vranešić zaključio je svoje obraćanje molitvom da se vladari današnjeg svijeta obrate baš kao što smo pred 29 godina molili za mir u BiH i Hrvatskoj.

Nakon završetka misnog slavlja planinari hodočasnici tradicionalno su obišli oltar.

IKA/M.K.

 

Novalja.coom