Lika nekretnine

Potpisan ugovor za izradu dokumentacije radi proširenja luke Senj

Objavljeno: 04.02.2023

SENJ – Jučer  je u prostorijama Lučke uprave Senj potpisan Ugovor za izradu tehničke dokumentacije za ishodovanje građevinske dozvole radi proširenja luke Senj (izrada idejnog i glavnog projekta).

Vrijednost ugovora za izradu tehničke dokumentacije proširenja luke Senj iznosi cca 130.000 eura s PDV-om što bi u kunskoj protuvrijednosti iznosilo približno jedan milijun kuna.

Potpisivanju ugovora nazočili su ličko-senjski župan Ernest Petry, gradonačelnik Grada Senja Jurica Tomljanović, predsjednik Gradskog vijeća Grada Senja Željko Tomljanović te članovi Upravnog vijeća Lučke uprave Senj.

Nakon potpisivanja ugovora župan Petry izjavio je da je iznimno ponosan na mnogobrojne projekte koji će se u nadolazećem razdoblju realizirati na širem području grada Senja, ali i cijele Ličko-senjske županije, što je ujedno i pokazatelj kako Vlada RH i resorna ministarstva u suradnji sa županijom, gradovima i općinama vode brigu o ravnomjernim razvojnim ulaganjima na cjelokupnom području RH.

Poslije župana Petryja nazočnima se obratio gradonačelnik Tomljanović koji je izrazio zadovoljstvo što će u nadolazećim godinama kroz investicijske zahvate u luci Senj sam grad Senj dobiti neophodno potrebne dodatne sadržaje i ponude, što će utjecati i na kvalitetu života samih stanovnika, ali ujedno i na razvoj turizma, a ujedno će se predmetnim investicijama promijeniti i vizura grada Senja.

Nakon pozdravnih riječi župana i gradonačelnika, ravnatelj Lučke uprave Senj Predrag Dešić i direktor OBALE d.o.o. Goran Vego svečano su potpisali ugovore, kojom prigodom je ravnatelj Dešić detaljnije prezentirao projekt koji će po neslužbenim procjenama u konačnici iznositi do cca 20 milijuna eura direktnih ulaganja u luku Senj, a bit će financiran iz sredstava EU fondova i resornog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

U kratkom obraćanju direktor Vego je nazočnima predstavio poduzeće OBALA d.o.o. koje dugi niz godina odnosno desetljeća radi na sličnim projektima među kojima je i nedavno okončani projekt luke Split, te naglasio da će za približno pola godine biti izrađena cjelokupna tehnička dokumentacija potrebna za ishodovanje građevinske dozvole u cilju proširenja luke Senj.

Posebno treba naglasiti da će se po završetku projekta odnosno proširenja luke Senj povećati sigurnosti luke tako da se jedan postojeći lukobran produljuje za cca 30 metara, a ujedno će se izgraditi i novi lukobran u duljini od 100 metara, a uz sve je u planu i uređenje postojećih gatova.

Osim toga u luci će se izgraditi i nova infrastruktura vezana za električnu energiju, vodu, kao i pumpa za plovila te uređaji za prihvat balastnih voda iz brodova, a u planu je i izgradnja nove trafostanice koja će služiti za napajanje pogona novih trajekata i putničkih brodova na električni pogon.

KŽ / I.B. 

Novalja.coom