Lika nekretnine

Goranski medun - 39. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU

Objavljeno: 14.02.2023

OTOČAC - Goranski medun je dobio europsku zaštićenu oznaku izvornosti, objavila je Europska komisija. Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije. Postupak zaštite naziva „Goranski medun“ pokrenula je Udruga proizvođača meduna, a EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

Goranski medun je med kojeg na području Gorskog kotara i Ogulinsko-plašćanske udoline proizvode pčele autohtone pasmine sive pčele (Apis mellifera carnica) od medne rose. Prikupljenoj mednoj rosi pčele dodaju vlastite specifične tvari, odlažu, izdvajaju vodu i skladište u stanice saća do sazrijevanja meduna.

Boja meduna je u rasponu od tamno bež preko tamno jantarne do crvenkasto-smeđe s mogućim perlastim nijansama u strukturi, kao i zelenkastim refleksijama na površini kod tekućih uzoraka meda. U ovisnosti o sezoni Goranski medun može poprimiti i tamnije nijanse: smeđe do tamnosmeđe, gotovo crne, nerijetko i sa zelenkastim preljevima nalik nafti. Miris je srednje do jako izražen, balzamičan, vaniličan, s notama koje podsjećaju na karamel, smolu, suho lišće i paljeno drvo. Odlikuje ga relativno slabija slatkoća i pripadajuća aroma srednjeg intenziteta, koja asocira na slad – obavještava Ministarstvo poljoprivrede.

M.K.

 

Novalja.coom