Lika nekretnine

Danas je Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Objavljeno: 22.02.2023

OTOČAC - Danas je Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva, spomendan Republike Hrvatske koji je Hrvatski sabor nedavno službeno proglasio na inicijativu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Ne samo da je danas Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva, već je cijeli mjesec u znaku glagoljice. Obilježava se od 2019. u spomen na dan kada je 1483. godine otisnuta prva hrvatska tiskana knjiga Misal po zakonu rimskoga dvora u čijem kolofonu nalazimo zapisano: Lĕt gospodnjih 1483. meseca pervara (veljača) dni 22. ti misali biše svršeni.

Misal je najstarija hrvatska tiskana knjiga i prvi misal koji nije pisan na latinskome jeziku i pismu, već na hrvatskome jeziku i pismu. Misal  je otisnut na Dan Katedre sv. Petra, koji se od IV. stoljeća obilježava 22. veljače, kao znak jedinstva Crkve sazidane na apostolu Petru. Točno mjesto tiskanja i nakladnik Misala nisu utvrđeni.

Hrvatska glagoljica povijesno je hrvatsko pismo, simbola je nacionalnoga identiteta i višestoljetne hrvatske uljudbe, na temelju kojega su Hrvati i danas prepoznatljivi i jedinstveni u Europi i svijetu.

M.K.

 

Novalja.coom