Lika nekretnine

Dodijeljene nagrade najboljim športašima i klubovima

Objavljeno: 24.02.2023

GOSPIĆ - U petak je organizirana svečanost povodom proglašenja najboljih športskih rezultata Ličko-senjske županije za 2022. godinu, pod nazivom Dan športa Ličko-senjske županije. Dodjeli su nazočili državni tajnik Ministarstva turizma i športa Tomislav Družak, župan Ernest Petry, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač, direktor Ureda za programe lokalnog športa Hrvoje Balen, te brojni drugi gosti i športaši.

Za 2022. godinu dodijeljene su sljedeće nagrade:

Najbolji športaš - MILAN RUKAVINA, član Kluba za športski ribolov na moru "Bura"

Aktivno se natječe već 10 godina. Kategorizirani je športaš Hrvatskog olimpijskog odbora. Pobjednik međužupanijskog prvenstva te osvajatelj 2. mjesta na Državnom prvenstvu U-21 brodica. Kao član Saveza za športski ribolov na moru LSŽ, u 2022.g. na 21. Svjetskom prvenstvu u lovu štapom iz usidrene brodice za kategoriju U-21 održanom u Portugalu, osvaja ekipno 3. mjesto.

Najbolja šortašica - KARLA LONČAR, članica Taekwondo kluba Gacka

Članica je Taekwondo kluba Gacka od 2012.g. nositeljica je crnog pojasa, te se već 10 godina uspješno bavi ovim športom. U natjecateljskoj sezoni natjecala se u kategorijama juniorka do 63 kg i seniorka do 62 kg. Sudjelovala je na 14 turnira u Hrvatskoj i inozemstvu gdje je osvojila titulu najbolje juniorke turnira, na turnirima je osvojila 5 srebrnih medalja, 1 broncu, te 3. mjesto na Seniorskom prvenstvu Hrvatske do 62 kg, juniorskom prvenstvu Hrvatske do 63 kg, te kriterijskom turniru za Hrvatsku Reprezentaciju. U Sarajevu, Karla je osvojila 1. mjesto na Međunarodnom Prvenstvu BiH – Turnir G2 kategorije što spada u sam vrh svjetskih bodovnih turnira, ostvarivši 4 pobjede nad reprezentativkama Engleske, Bugarske, Crne Gore i Hrvatske.

Najbolji muški športski klub - KUGLAČKI KLUB VELEBIT OTOČAC

Sezonu 2021/22 završavaju na 2. mjestu 1 HKL – jug. U natjecanju za KUP Hrvatske ostvarili su plasman među najboljih osam klubova u Hrvatskoj. Na kraju jesenske sezone, uvjerljivo drže 1. mjesto 1. HKL  jug među najboljih 10 u Hrvatskoj. Druga momčad kluba zauzela je 2. mjesto 2. HKL – zapad. Mlađi uzrasti sudjelovali su na Državnom prvenstvu U14 u parovima i pojedinačno, a uzrast U-18 ekipno, pojedinačno i u parovima te su osvojili više turnira u Hrvatskoj i susjednim zemljama te tri rekorda kuglana u ekipnim natjecanjima u regiji.

Najbolji športaš do 18. godina starosti - DINO SELAK, član Boksačkog kluba Senj

Osvajanjem titule kadetskog prvaka države, kao i 5. mjesta na Europskom prvenstvu za kadete u Turskoj itekako zaslužio da mu se dodjeli nagrada za najboljeg športaša do 18 godina za 2022. g. 

Najbolja športašica do 18. godina starosti - NIKA LOPAC, članica Boksačkog kluba Senj

Prvakinja je Hrvatske u kategoriji do 80 kg. Također je osvojila treće mjesto na Europskom prvenstvu u Italiji. Tim povodom, zaslužuje titulu najbolje športašice do 18 godina.

Najbolji trener Ličko-senjske županije za 2022. godinu - VESELIN LAKIČEVIĆ, trener Boksačkog kluba Senj

Titula najboljeg trenera 2013.g. i 2021.g., potvrđena je ponovno i u 202 2.godini. Dvije zlatne i srebrna medalja Boksačkog kluba Senj na Prvenstvu Hrvatske te zlato i dvije bronce ženske boksačke reprezentacije Hrvatske na Europskom prvenstvu potvrđuju status po kojem danas dodjeljujemo nagradu najboljem treneru.

Perspektivni športaši - ROMANO BAKO, član Hrvačkog kluba "Gospić"

Hrvanjem se bavi od 2018. g. U 2022. postigao je zavidne rezultate, prvak Hrvatske u dvije kategorije (slobodnim i grčko rimskim načinom u uzrastu mlađih dječaka), te treće mjesto na Prvenstvu Hrvatske slobodnim načinom - uzrast starijih dječaka. Osvojio je također prvo mjesto na međunarodnom turniru u Slatini i Zadru, te treće na međunarodnom Božićnom turniru u Zagrebu. Temeljem ostvarenih rezultata, Romano je dobio poziv u sudjelovao na pripremama i treninzima Hrvatske hrvačke reprezentacije do 15 godina.

Perspektivni športaši - SAŠA RAPAIĆ - član je Kuglačkog kluba Plitvice od 2021. godine

Redovan i vrlo uporan, polaznik je kampa za mlade kuglače. Prvak je Hrvatske u disciplini pojedinačno, kategorija kadeti U-14, te je od preko 100 registriranih kadeta U14 u Hrvatskoj, glavni kandidat za nastup na Svjetskom kupu za kadete koji se ove godine održava u Varaždinu.

Perspektivne športašice - JELENA MARINCEL - članica je Taekwondo kluba Gacka od 2020.

Nositeljica 5. kupa (viši zeleni pojas). Do sad je sudjelovala kao mlađa kadetkinja na14 turnira u Hrvatskoj i osvojila ukupno 9 zlatnih, 2 srebrne, te 2 brončane medalje.

Perspektivne športašice - MAŠA BULAT - članica Nogometnog kluba Nehaj, Senj

Od 2018. g. igra za NK , te za ekipu mlađih pionira u 2. NL NS Rijeka 2021/2022, odnosno ekipu pionira u sezoni 2022/2023. Sudjelovala na raznim natjecanjima, a najveći uspjeh u 2022.g. je sudjelovanje na selektivnom turniru središta HNS-a za dječake i djevojčice koji je održan u Medulinu 2022.g.

Perspektivne športašice - MARIJA DOŠEN

Svoje nogometne početke od sedme godine u NK Gospiću obilježava nastupima kao golmanica. 2021. godine prelazi u ŽNK Donat Zadar gdje igra u prvoj ligi. U Ligi Dalmacije – početnice U13 s ekipom ostvaruje prvo mjesto s titulom najbolje golmanice turnira. ŽNK Agram ju primjećuje je kao potencijalnu igračicu napada. U novom klubu se u vrlo kratkom vremenu dokazuje kao najbolji strijelac kluba što ju dovodi do U15 reprezentacije HNS-a. Krasi ju titula najboljeg strijelca UEFA razvojnog turnira, te trećeg strijelca HNL-a. Sudionica je Zimskog kampa ženske U15 reprezentacije. Osim nogometa, Marija sa školskom ekipom djevojčica osvaja 13. mjesto od 100 djevojčica na Državnom prvenstvu u ekipnom krosu.

Najbolja muška perspektivna športska ekipa u mlađim uzrastima  - EKIPA DJEČAKA U-15 – 2007/2008.g. – Rukometnog kluba Gospić

Dječaci U15 su pokazali svoj izuzetan talent, pa su se tako i 2022.g. okitili zlatnom medaljom - prvaci Hrvatske ostvarivši sve pobjede na školskom rukometnom prvenstvu i završnici u Poreču. U sezoni 2022/2023. ušli su u borbu za ulazak u 20 najboljih ekipa koje će se na završnici boriti za prvaka Hrvatske.

Najbolja ženska perspektivna športska ekipa i mlađim uzrastima - EKIPA DJEVOJČICE U-12 – 2009/2010.g. – Rukometnog kluba Gospić

Uvijek pokazuju svoj izuzetan talent. 2022.g. prvi put nastupaju u 1. HRL – zapad i na Završnici PH ostvaruju povijesni uspjeh, postaju viceprvakinje Hrvatske. Titulu prvakinja Hrvatske okitile su se na školskom rukometnom natjecanju koje su završile bez poraza.

Najbolja ženska perspektivna športska ekipa i mlađim uzrastima - ŽENSKI RUKOMETNI KLUB SENIA – RK Senia

Male rukometašice su postigle odlične športske uspjehe, osvojile su prvo mjesto na Božićnom tuniru u Opatiji, prvo mjesto na međunarodnim turnirima Čavle i Karlovac 2022., tri druga mjesta, jedno treće i dva četvrta na tuzemnim i međunarodnim turnirima. S obzirom da uslijed korone treniraju tek godinu dana.

Nagradu za životno djelo u športu u 2022. godini Zajednica športova Ličko-senjske županije dodjeljuje posthumno osobi koja je šport zadužila kroz nogomet. Tako nagradu za životno djelo u športu dobiva - ZDESLAV BAČIĆ - posthumno

Rođen je 1954. g. u Karlobagu. Zauvijek nas je napustio u 2022. g. Športski put Zdeslav je započeo u Gospiću, počevši trenirati u Hrvačkom klubu. Raspadom kluba nastavio je u nogometu igrajući za NK Velebit, NK Gospić, NK Lika - Lički Osik, zatim opet u NK Gospić gdje nastupa u seniorima u Gospićkom podsavezu. Sezonu 1985/86 igrao je za prvaka NK Velebit koji se natječe u 4. regionalnoj zagrebačkoj ligi – Karlovac – Sisak – Kutina – Gospić. Sezonu kasnije igrao je u istoj ligi ali za NK Gospić. Početkom Domovinskog rata priključuje se obrani Republike Hrvatske. Devedesetih godina, prvaci su na turnirskom Prvenstvu Like. Igra za 3. HNL – zapad, Lika – Primorje – Istra – Gorski Kotar. Nakon igračke karijere nastavlja prvo kao pomoćni trener NK Gospića, zatim trener NK Perušića. 2007.g. NK Gospić mijenja ime u NK Gospić ’91, a Zdeslav postaje glavni trener. Zdeslav je ostavio značajan trag u športskoj zajednici.

Osim godišnjih, dodijeljene su i posebne nagrade u športu.

Nagradu za doprinos razvoju i dobili su:

-MATEJ UDILJAK - licencirani rukometni trener, jedan u nizu entuzijasta koji djeluju u gospićkom rukometu, izuzetna osoba koja svojim karakterom i stavom direktno utječe na mlade športaše.

-ŽARKO FURLAN - rođen 1961. godine. Športaš, rekreativac, od 2008. g. postaje predsjednik MNK Otočac u dva mandata, a nakon toga do danas član Nadzornog obora kluba. Jedan od osnivača i voditelj malonogometnog turnira „MARIO CVITKOVIĆ-MAKA“ koji 2022. g. obilježava 15 jubilej. Član Izvršnog odbora županijskog Nogometnog saveza i Zajednice športskih udruga grada Otočca.

-ANTONIJA MATIĆ - licencirana trenerica Hrvatskog rukometnog saveza, sa ekipom djevojčica U12 postigla je veliki uspjeh i zauzela 2. mjesto u Hrvatskoj na službenom prvenstvu Hrvatskog rukometnog saveza, te sebe i ekipu okitila srebrom, Također na školskom rukometnom prvenstvu sa svojom ekipom osvaja 1. mjesto u Hrvatskoj.

-IVAN LULIĆ - rođen 1954. godine u Perušiću. Od najranije mladosti igra nogomet, te se već sa 16 godina ističe kao najbolji strijelac. Igra za razne domaće klubove sve do 1992. g. kada preuzima NK Liku kao trener te postiže značajne uspjehe. Od 2004. do 2014. g. obnaša dužnost predsjednika kluba, a od 2014. do danas delegat je u ŽNL.

-BARBARA TOMLJENOVIĆ-JURKOVIĆ  - po zanimanju sveučilišna specijalistica menadžmenta u javnom sektoru. Pod njenom ravnateljskom palicom ostvareno je niz športskih programa, kampova za djecu i mlade, a školska infrastruktura bez poteškoća biva dostupna za vanškolske športske aktivnosti tijekom školskih praznika.

-Udruga SRCE VELEBITA - djeluje  pet godina. Od osnutka do danas održali su 11 uspješnih i vrlo posjećenih biciklijada i biciklističkih marathona na području općine Lovinac i južnog Velebita. Od početne četiri biciklističke staze s oko 200 km, zahvaljujući njihovom naporu, danas biciklisti imaju na raspolaganju 22 trase sa 780 kilometara ukupne duljine staze, od kojih je i jedna XCO – za olimpijsku disciplinu. Organizirali su Državno prvenstvo XCO te osposobili 17 članova za biciklističke vodiče s međunarodnom licencom.

-JAVNA VATROGASNA POSTROJBA GOSPIĆ - povremenim ustupanjem prijevoza za športske susrete.

- KULTURNO-INFORMATIVNI CENTAR GOSPIĆ - javna ustanova za promicanje kulture i športa. Osim infrastrukture i podrške radijskog programa, športaši ostvaruju odličnu suradnju i sa zaposlenicima. 

U krizi koja je zadesila Ukrajinu, velik broj športaša iz Ukrajine svoj smještaj pronašli su na području naše županije. Svoj velik doprinos športu i u ovoj situaciji svakako su dali djelatnici RAVNATELJSTVA CIVILNE ZAŠTITE – SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE GOSPIĆ, koji i inače izlaze u susret sa smještajem  hrvača i ostalih športaša kako s našeg područja tako i športaša iz Ukrajine u svom prihvatnom centru.

Posebno priznanje za razvoj i promicanje športa:

MARIJANU KUSTIĆU i ZLATKU DALIĆU

MARIJAN KUSTIĆ nogometnu karijeru započeo je u NK Novalja. Nakon igračke karijere njegov put kretao se uzlazno od kluba, županijskog saveza, Međužupanijskog nogometnog odbora središta Rijeka, članstva Izvršnog odbora HNS-a, dopredsjednika Hrvatskog nogometnog Saveza, direktora natjecanja i infrastrukture HNS-a pa do predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. Danas je nositelj odlikovanja Reda Danice Hrvatske s likom Franje Bučara koje mu je uručila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za doprinos iznimnom uspjehu na FIFA prvenstvu u Rusiji gdje je osvojena srebrna medalja. Ostvareno 3. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Kataru pod vodstvom predsjednika HNS-a Marijana Kustića i izbornika Zlatka Dalića

Posebno priznanje za medijsku promociju športa "Grga Rupčić" - HRVATSKI RADIO OTOČAC 

Emitiraju Informativnu emisiju koja dnevno prati događanja s naglaskom na lokalne sadržaje iz gospodarstva, kulture, a osobito športa. Upravo iz tog razloga informiranja, suradnje i dostupnosti uvijek novih i bitnih informacija vezano za šport i ZSLSŽ u 2022. g. dodjeljuje im se priznanje za medijsku promociju športa.

ZŠLSŽ/M.K.

 

Novalja.coom