Lika nekretnine

Potpisan dobrovoljni sporazum „Zajedno protiv otpada od hrane“

Objavljeno: 26.03.2023

OTOČAC - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je sa suradnicima  u srijedu, 22. ožujka, u Zagrebu nazočila potpisivanju dobrovoljnog sporazuma o sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane Zajedno protiv otpada od hrane, a riječ je o jednoj od važnih mjera Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane Hrvatskoj te reformske mjere Unaprjeđenje sustava doniranja hrane iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost. 

Sporazum je potpisalo Ministarstvo poljoprivrede te predstavnici proizvođača i prerađivača hrane, trgovine, ugostiteljstva, znanstvene i akademske zajednice, jedinica lokalne i regionalne samouprave, neprofitnih organizacija i inicijativa te udruženja i tvrtki.

Sporazum trenutno broji 33 potpisnika, a za vrijeme njegovog trajanja od pet godina dostupan je za pristupanje novim potpisnicima.

Potpisnici se svojim potpisom dobrovoljno obvezuju na ulaganje napora u smanjenje otpada od hrane u svojim poslovnim procesima, doniranje hrane, ali i na aktivnu komunikaciju prema potrošačima. Na taj način sporazum obuhvaća cjeloviti lanac djelovanja, od proizvodnje i prerade hrane do kućanstava – priopćava Ministarstvo poljoprivrede.

M.K.

 

Novalja.coom