Lika nekretnine

U Novom Vinodolskom održan znanstveni skup o pčelarstvu

Objavljeno: 02.04.2023

NOVI VINODOLSKI - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u petak u Novom Vinodolskom u nazočnosti gradonačelnika Grada Novog Vinodolskog Tomislava Cvitkovića, predsjednika Razreda za prirodne znanosti pri Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti akademika Gorana Durna, dekana Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ivice Kisića i predsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza Dražena Koceta te brojnih predstavnika akademske zajednice i sektora pčelarstva sudjelovala na znanstvenom skupu pod nazivom Mjesto i uloga pčele u okolišu – od Vinodolskog zakona do današnjih dana.

U svom obraćanju ministrica Vučković naglasila je nezamjenjivu ulogu pčela i pčelarstva u razvoju poljoprivrede, očuvanju biološke raznolikosti i prehrambene sigurnosti te u tom kontekstu podsjetila kako je pored redovnih mjera sektoru, ova Vlada i Ministarstvo reagiralo i nizom izvanrednih mjera pomoći u cilju nadoknade štete pomora pčela, a ova je djelatnost uvrštena i u novi paket mjera Vlade RH u okviru 26,5 milijuna eura vrijedne mjere za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektorima stočarske i biljne proizvodnje.  

Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano pruža podršku domaćoj proizvodnji meda kroz informiranje potrošača o podrijetlu i kvaliteti našeg meda, ali i provedbom mjera iz Nacionalnog pčelarskog programa kroz koji je prošle godine u potpunosti iskorištena omotnica u ukupnom iznosu od 2,4 milijuna eura. Dodatno, kroz Program ruralnog razvoja hrvatskom pčelarstvu do sada je isplaćeno ukupno 22,3 milijuna eura, a novo programsko razdoblje do 2027. donosi gotovo 60-postotno povećanje omotnice za pčelarstvo, i to na 3,7 milijuna eura samo u ovoj godini. 

U Hrvatskoj u 2023. godini ovom djelatnošću bavi se 9-262 pčelara, a evidentirano je gotovo pola milijuna pčelinjih zajednica, pri čemu se bilježi blagi porast.  

Među 42 poljoprivredno-prehrambena proizvoda čiji naziv je registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti i zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, nalazi se i Slavonski med, Zagorski bagremov med i Goranski medun, dok je u postupku Dalmatinski med i Istarski med – priopćava Ministarstvo poljoprivrede.

M.K.

 

Novalja.coom