Lika nekretnine

Na Veliki petak i Uskrsni ponedjeljak ne će se moći plaćati iz računa jedne na račun druge banke

Objavljeno: 05.04.2023

OTOČAC - Uvođenjem eura kao službene valute u Hrvatskoj sva međubankovna plaćanja u eurima izvršavaju se i namiruju u platnom sustavu TARGET Europske središnje banke, odnosno u TARGET-HR komponenti sustava TARGET kojom upravlja Hrvatska narodna banka.

TARGET-HR je platni sustav preko kojega Hrvatska narodna banka vodi račune banaka i u kojem se izvršavaju i namiruju platne transakcije u eurima (nacionalne i prekogranične) između svih banaka europodručja u realnom vremenu na bruto načelu, i to u svrhu provođenja plaćanja samih banaka i njihovih klijenata, plaćanja u svrhu provođenja monetarne politike EU-a i monetarnih operacija HNB-a, opskrbe banaka gotovim novcem, transakcija povezanih sa sudjelovanjem na tržištu kapitala, transakcija konačne namire drugih platnih sustava i drugih platnih transakcija.

Platni sustav TARGET-HR otvoren je za provođenje plaćanja svaki radni dan u skladu s Odlukom o pravilima rada sustava TARGET-HR, a zatvoren je na sljedeće dane:

  • 1. siječnja (Nova godina)
  • Veliki petak
  • Uskrsni ponedjeljak
  • 1. svibnja (Praznik rada)
  • 25. prosinca (Božić)
  • 26. prosinca (Sveti Stjepan).

S obzirom na to da je Veliki petak u Hrvatskoj radni dan, ali istodobno neradni dan platnog sustava TARGET-HR, skreće se pozornost da se na dan Velikog petka, 7. travnja ne će moći izvršavati plaćanja između računa koji se vode u različitim bankama (međubankovna plaćanja kod kojih platitelj vodi račun u jednoj, a primatelj plaćanja u drugoj banci).

Navedeno ne će imati nikakvog utjecaja na izvršenje plaćanja između računa koji se vode u istoj banci, kao što ne će imati ni utjecaja na plaćanja platnim karticama i podizanje gotovine na bankomatima. Dakle, građani će na Veliki petak moći bez problema podizati gotovinu na bankomatima i plaćati platnim karticama – obavještava Hrvatska narodna banka.

M.K.

 

Novalja.coom