Lika nekretnine

Odana počast žrtvama komunističkog zuluma u Vukovaru

Objavljeno: 13.04.2023

VUKOVAR - U spomen na 12. travanj 1945. godine odana je počast žrtvama komunističkog terora u Vukovaru.  Položeni su vijenci i zapaljene svijeće podno zavjetnog križa svim nevinim žrtvama Drugog svjetskog rata kod crkve sv. Filipa i Jakova. Vijence su položila brojna izaslanstva, među njima i djeca žrtava, izaslanstvo Grada Vukovara s gradonačelnikom Ivanom Penavom te grof Georg Eltz.

Nakon prigodnog programa služena je sveta misa u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova, a euharistijsko slavlje predvodio je biskup u miru Josip Mrzljak u koncelebraciji brojnog svećenstva.

Valja se prisjetiti da je komunistički režim ugasio živote 888 nevinih ljudi s područja Vukovara. Likvidirana je inteligencija, politički neistomišljenici, a bilo je navodno i pobijenih komunista koji se nisu slagali s tim terorom. Naravno da za te žrtve nitko nikada nije odgovarao (i ne će) jer to je bio „neprijatelj naroda“ po aršinu tadašnje vlasti. A s „narodnim neprijateljem“ moglo se činiti što je koga volja, ubiti, protjerati, oteti mu imovinu, sve mu se moglo činiti bez kapi odgovornosti i propitivanja ima li na tom „narodnom neprijatelju“ krivice i koliko.

M.K.

Foto: Grad Vukovar

Novalja.coom