Lika nekretnine

Spomen na nevine žrtve Drugog svjetskog rata i Križnih puteva

Objavljeno: 29.04.2023

NOVA GRADIŠKA - Na novogradiškom Vrebinom brdu 25 travnja je molitvom i paljenjem lampiona tradicionalno odana počast nevinim žrtvama poraća Drugog svjetskog rata te sudionicima brojnih Križnih putova koji su ubijeni na više lokacija i stratišta u Novoj Gradiški i na širem novogradiškom području.

U spomen na sve nevine žrtve, pogotovo na sve ubijene 25. travnja 1945. godine, uz obljetnicu tih tragičnih događaja na Vrebinom brdu upriličeno je okupljanje i molitva.

Kako je rekao Mato Modrić, predsjednik udruge ratnih veterana 121 novogradiške brigade HV, koja je organizator okupljanja i sjećanja, “obilježavanje dana stradavanja mučenika počelo je prije 25 godina pojedinačnim i dolascima u manjim skupinama, od 2005 . okupljanje je organizirano, a od 2007. u većem broju, uz križ koji je podigao Željko Pevec u znak sjećanja na sve nevine žrtve, a posebno na svog oca koji je također ovdje mučki ubijen”. Križ je 208. dobio korpus zahvaljujući Gradu Nova Gradiška.

Pri ovogodišnjem spomenu na sve nevine žrtve, molitvu za njihove duše vodio je Mario Sanić, župnik župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Novoj Gradišci i arhiđakon Posavskog arhiđakonata Požeške biskupije.

Profesor povijesti, Ante Vukšić, ujedno predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Nova Gradiška, govorio je o teškim danima Drugog svjetskog rata i poraća na ovim prostorima i o nevinim ljudskim žrtvama, mučenim i ubijenim. Poslije njega, okupljenima se, uz pozdrav, obratio Željko Pevec, prisjećajući se djetinjstva i tih teških dana, jer je i njegov otac tamo smrtno stradao.

Prema Modrićevim riječima, „u dogledno vrijeme ovdje će biti postavljeni oltarni stol, nekoliko klupa, posađeno cvijeće uz postaje Križnog puta i cijeli taj prostor trebao bi poprimiti izgled spomen-parka u znak sjećanja na nevine žrtve ljudske mržnje iz onog vremena”.

Na Vrebinom brdu će se svi ponovo okupiti sredinom svibnja, uz obljetnicu bleiburške tragedije.

IKA

Novalja.coom