Lika nekretnine

Regionalna konferencija u Sisku: Osnaživanjem poljoprivrede do samodostatnosti i transformacije ruralnih područja

Objavljeno: 04.05.2023

SISAK - Samodostatnost nacionalnih gospodarstava u proizvodnji hrane postaje vrlo važna tema državnih politika. Osim ekonomskog, proizvodnja hrane postaje i bitno političko pitanje za osiguranje društvene stabilnosti, istaknuto je na Regionalnoj konferenciji Samodostatnost u hrani za održivu budućnost koja se održala u Sisku u organizaciji HGK Županijske komore Sisak i HGK Županijske komore Otočac.

Globalne krize na tržištima hrane uzrokovane pandemijom i ratom u Ukrajini osvijestile su potrebu iskorištavanja punog potencijala poljoprivrednog sektora u Hrvatskoj. Osnaživanje domaće proizvodnje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda posebno je važno za županije s pretežito ruralnim područjima kao što su Sisačko-moslavačka i Ličko-senjska, čiji je razvoj najprije zaustavio rat, potom i katastrofalni potres na širem području Siska, Petrinje i Gline.

U hrvatsku poljoprivredu do sada je iz Programa ruralnog razvoja isplaćeno više od 2,48 milijardi eura, a nova sredstva će biti važna za nastavak jačanja produktivnosti, otpornosti i konkurentnosti poljoprivrede i domaćih proizvođača hrane.

M.K.

 

 

Novalja.coom