Lika nekretnine

Započelo 29. vojno hodočašće u Lourdes

Objavljeno: 10.05.2023

ZAGREB - Misom u zagrebačkoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Sigetu započelo je 29. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u marijansko svetište Lourdes u Francuskoj

Hodočašće će trajati od 9. do 16. svibnja, tijekom kojeg će se hrvatski vojnici, policajci, branitelji i vatrogasci uključiti i u 63. Međunarodno vojno hodočašće. I ove godine je predviđeno da na Međunarodnome vojnom hodočašću sudjeluje preko 12.600 hodočasnika iz više od trideset država s raznih strana svijeta.

Misno slavlje u zagrebačkoj crkvi Uzvišenja Svetoga Križa u Sigetu predvodio je vojni ordinarij Jure Bogdan. Biskup Bogdan u svojoj je homiliji naglasio smisao i cilj hodočašća kao hoda u vjeri te pozvao na molitvu za nemoćne i potrebite, za mir u svijetu, u Ukrajini, u našem susjedstvu. - Pozivam sve hodočasnike da ovo hodočašće iskoriste za rast u vjeri - rekao je monsinjor Bogdan, zazvavši Božji blagoslov na sve koji kreću na ovo 29. hrvatsko vojno hodočašće u Lourdes.

Hodočašće je nastalo na inicijativu nekolicine vojnih kapelana u duhu pomirbe i učvršćenja mira dotadašnjih zaraćenih strana Francuske i Njemačke. Prvo hodočašće vojnika organizirano je po završetku Drugog svjetskog rata, a ubrzo je ideja pomirbe i izgradnje trajnog mira jačala i širila se među vojskama različitih zemalja. Od 1958. godine Vojno hodočašće je poprimilo međunarodni karakter, a vojske zemalja koje su do tada ratovale, u susretima u lourdskom svetištu su se u druženju, razmjeni molitava, pjesama i oznaka – simbolično bratimili i mirili.

Hrvatska vojska sudjeluje na Međunarodnom vojnom hodočašću u Lourdesu od 1993. godine. Hodočašće tradicionalno organizira Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj uz potporu Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja.

Osim hodočasnika iz spomenutih ministarstava s članovima njihovih obitelji, na put molitve i vjere u svetište Majke Božje Lourdske krenuli su i djelatnici Hrvatske vatrogasne zajednice.

Hodočašće predvodi vojni ordinarij Jure Bogdan. Glavni koordinator hodočašća je generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo. Zapovjednik ovogodišnjeg hodočašća je zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za potporu brigadni general Ivan Raos, a zamjenici zapovjednika su brigadni general Željko Ljubas i u ime Ministarstva unutarnjih poslova Stjepan Milković.

Pratnju i duhovnu pomoć i potporu na hodočašću pružaju vojni i policijski kapelani, djelatnici Samostalnog odjela Ministarstva obrane za potporu Vojnom ordinarijatu, djelatnici Samostalne službe Ministarstva unutarnjih poslova za suradnju s Vojnim ordinarijatom i djelatnici Vojnog ordinarijata.

MO/M.K. 

Novalja.coom