Lika nekretnine

Gospodarski savjetnici i predstavnici stranih trgovinskih ureda akreditiranih pri stranim diplomatskim misijama u posjetu Ličko-senjskoj županiji

Objavljeno: 18.05.2023

GOSPIĆ – Jučer je Ličko-senjska županija bila domaćin gospodarskim savjetnicima i predstavnicima stranih trgovinskih ureda akreditiranim pri stranim diplomatskim misijama u Hrvatskoj.

Goste je dočekao i uvodnim govorom pozdravio župan Ernest Petry koji je predstavio Ličko-senjsku županiju govoreći o njezinim prirodnim potencijalima i prednostima, gradovima i općinama, nacionalnim parkovima, planu razvoja, investicijama, razvoju turizma i poljoprivrede, zelenoj i digitalnoj tranziciji, proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije, a ujedno je istaknuo i činjenicu kako županija trenutno skrbi o trajno smještenih 668 ukrajinskih državljana, te 88 osoba na rubnom dijelu Karlovačke županije, što sveukupno čini 778 osoba od kojih su većina žene s djecom, koji su upravo na ovom području naišli na razumijevanje lokalnog stanovništva te u najgorim trenucima koji su ih zadesili u ratom pogođenoj Ukrajini u ovoj županiji pronašli svoj mir.

Županiju je kroz prezentaciju detaljnije predstavila pročelnica Upravnog odjel za gospodarstvo, pomorsko dobro i promet Ana Rukavina Stilinović koja je govorila o pogodnostima smještaja ove županije koja se nalazi uz velebitsko zaleđe koje zauzima 80 posto prostora kao i njezin sveukupni priobalni dio. Istakla je i značaj turističkih atrakcija u kojima su najznačajnija tri nacionalna parka i park prirode, kao i o razvitku infrastrukture na ovim područjima, ekonomiji i populaciji.

Prisutne je pozdravila i Maja Rosenzweig Bajić, voditeljica Službe u ministarstvu vanjskih i europskih poslova Hrvatske.

Po završetku sastanka, nazočni su se zaputili u Razvojni centar Ličko-senjske županije gdje su imali priliku od ravnatelja centra Mile Milkovića saznati više informacija o samom načinu funkcioniranja Razvojnog centra, kao i o svim njegovim korisnicima te što isti predstavlja za županiju.

Nakon toga izlaganje je imala Dragica Jerkov koja je predstavila svoj proizvod pod nazivom Eko-Lika Greennovation te način ekološke proizvodnje dušičnog organskog gnojiva od sirove vune.

Potom je upriličen i obilazak proizvodnih pogona gdje su se gosti mogli upoznati sa samim načinom poslovanja i uslugama koje su korisnicima omogućene u Centru.

Nakon posjeta Razvojnom centru Ličko-senjske županije, gosti su obišli i tvornicu Lika svjetlo u Smiljanskom Polju.

U poslijepodnevnim satima predstavnici stranih trgovinskih ureda akreditiranim pri stranim diplomatskim misijama u posjetili us Nacionalni park Plitvička jezera, dok će danas u kabinetu župana biti organizirana prezentacija projekta Vjetroparka u Senju, prezentacija proizvoda poduzeća Kadila iz Novalje, a naknadno je predviđen obilazak Memorijalnog centra Nikola Tesla u Smiljanu, posjet OPG-u Vlainić u Perušiću, posjet OPG-u Butina i utočištu za medvjede u Kuterevu, kao i obilazak bioenergane, toplane i pilane BE-TO Brinje.

Konačni cilj posjeta je otvaranje mogućnosti dugoročnog povezivanja gospodarstvenika iz Ličko-senjske županije s gospodarstvenicima iz drugih zemalja, a ujedno su predstavljeni potencijali županije kako bi se dodatno otvorile mogućnosti suradnje i ulaganja u segment gospodarstva na području Ličko-senjske županije.

A.M./M.K.

 

Novalja.coom