Lika nekretnine

Konferencija povodom 79. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta

Objavljeno: 10.05.2024

ZAGREB - Organizatori obilježavanja 79. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta održali su u utorak u Hotelu Sheraton u Zagrebu konferenciju za medije.

U ime organizatora govorio je zamjenik predsjednika Počasnog bleiburškog voda Milan Kovač, a u ime suorganizatora u liturgijskom dijelu glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić.

Godišnji spomen žrtava Bleiburga i križnih putova na završetku 2. svjetskog rata bit će obilježen na nekoliko mjesta.

Glasnogovornik Ancić najavio je da će u petak, 17. svibnja, u 16 sati i u 16:30 molitvu za sve pokojne i stradale predvoditi voditelj Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu fra Pavo Dominković. Potom će, u organizaciji Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Bleiburgu (Kirchplatz 2) s početkom u 18 sati, misu predslaviti ministar Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije fra Jozo Grbeš. Pjevanje će predvoditi Mješoviti zbor s Humca (Ljubuški). Prije mise, s početkom u 17:15, molit će se krunica.

Idućeg dana, u subotu 18. svibnja,  u 9:30 na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu molitvu za žrtve predmolit će vojni ordinarij Jure Bogdan.

Istoga dana, u 12:15 zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski predvodit će euharistijsko slavlje u crkvi Muke Isusove u Maclju. Prijenos misnog slavlja bit će moguće pratiti u programu Hrvatske radiotelevizije i Hrvatskoga katoličkog radija.

IKA/M.K.

 

Novalja.coom