Lika nekretnine

22. svibnja 1992. – Hrvatska postala 178. članica UN-a

Objavljeno: 22.05.2024

OTOČAC – Živeći u sadašnjosti rijetko razmišljamo da će to već sutra biti prošlost. A ta sadašnjost nam dođe kao nešto tajno, a nije, protekom vremena blijedi i polako tone u zaborav. Nakon nekog vremena nam nešto sine pa se pitamo „ a kada je to bilo?“

Evo, na današnji dan 22. svibnja 1992. Hrvatska je kao međunarodno priznata i samostalna država primljena u članstvo Ujedinjenih naroda. To treba odvojiti od međunarodnog priznanja koje se odvijalo mahom početkom iste godine, primanje u Ujedinjene narode ja onaj završni čin. Bil je to i te kak bitno, krvava agresija Srbije je pod okupacijom držala još trećinu teritorija naše zemlje.

Hrvatska delegacija, predvođena predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, nazočila je u New Yorku primanju Hrvatske u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda, naša država postala je 178. članica te svjetske asocijacije.

Predsjednik Tuđman održao je pred Općom skupštinom prigodni govor, u kojem je kao zanimljivost istaknuo da je ulaz u dvoranu skupštine izrađen od bračkog kamena i da se u parku iza palače Ujedinjenih naroda nalazi konjanička skulptura Spomenik mira hrvatskog kipara Antuna Augustinčića. Nakon govora ispred zgrade Ujedinjenih naroda podignuta je hrvatska zastava.

M.K.

 

Novalja.coom