Lika nekretnine

Kako pisati brojeve?

Objavljeno: 12.08.2020

OTOČAC – S pravopisom bilo kojega jezika uvijek ima nekim poteškoća i problema. Svi izvorni govornici nekoga jezika su uvjereni da lijepo i pravilno (pravo)pišu i da tu nema nikakve zamjerke. Ako je to tako, a onda se postavlja pitanje čemu pravopisi? Zašto su napisani? Kome? Tako je i u hrvatskomu jeziku.

U zadnje vrijeme (ma traje to već poprilično), u tiskanima medijima, a o elektroničkima da i ne govorimo, pojavljuje se nekakvo čudno pisanje brojeva. Često će se naići da piše n. pr. „250 tisuća kuna“, ili „15 tisuća eura“, da ne nabrajamo dalje. Pitanje je zašto se „miješaju“ brojke i slova? Odakle ta potreba?

Jer napisati 5 milijardi kuna je racionalno i suvislo, lakše razumljivo i čitljivo nego 5 000 000 000,  ili 2,5 milijuna eura, nego to napisati brojkom. Ali za iznose ispod milijuna nema nikakva smisla kombinirati brojke i slova jer je racionalnije napisati 20 000 kuna nego 20 tisuća kuna.

A što nam kaže pravopis ili pravopisi (u Hrvatskoj ih ima više nego u pol Europe). On kaže da se brojka piše brojkom, n. pr. 5286. no ako broj premašuje 10.000 da se onda piše s bjelinom između tisućica i stotica radi lakšeg čitanja, na pr. 10 284, a ta bjelina vrijedi i za sve veće brojeve.

No kada se brojevi pišu u financijskome poslovanju, tada se između tisućica i stotica može staviti točka, n. pr. 150.381, ili zarez ako se radi o milijunima - 5,749.832  ili čak milijardama - 3,861.000.000.

Ovo pisanje s točkom (i zarezom), mnogi vole koristiti jer velike brojke čini preglednijima. A također je u matematici dopušteno umjesto bjelina stavljati točke (i zarez), premda će nastavnici matematike na ovo vrisnuti i reći da je to nepravilno pisanje.

Ali kombinirati brojke i slova bez nekog razloga, e za to doista nema potrebe.

M.K.

 

Novalja.coom