Lika nekretnine

I Gačani sudjelovali na skupu Covid 19 u humanističkoj perspektivi: Mutacije straha i kulturne promjene.

Objavljeno: 04.10.2020

OTOČAC – Nekako je ova vijest prošla „ispod radara“, a ne zaslužuje to. Naime, krajem rujna je Institut za etnografiju i folkloristiku iz Zagreba organizirao trodnevni skup pod nazivom Covid 19 u humanističkoj perspektivi: Mutacije straha i kulturne promjene.

Skup je, naravno, održan što u dvorani Instituta, a što onlie, već kako je tko mogao i htio. Bio je podijeljen u tri dana; prvog dana bila su trz. pozvana predavanja te je potom nastavljen rad u sesijama (tri sesije). Tu je bilo riječi o znanstvenoj istini u društvu laži, priči o pandemiji kao priči o herojima i žrtvama, mutaciji straha i oscilacijama povjerenja u odnosu liječnika i zvijezda, kulturnoj konceptualizaciji zdravstvene prijetnje i suvremenim oblicima folklorne komunikacije, kategorizacijama humornoga korona gradiva, da sve ne nabrajamo redom.

Drugog dana su bile također tri sesije i nekako su bile posvećene onomu umjetničkomu u vrijeme korone. Svakako treba istaći da je u prvoj sesiji tog dana Gačanima obraz svjetlala doc. dr. Jasminka Brala-Mudrovčić koja je imala neposredno izlaganje o temi Od Otočkog dekamerona do Koronamerona. Brala-Mudrovčić je dala kontekst nastanka Otočkog dekamerona, posebno naglasivši ideju Manje Kostelac-Gomerčić da se krene s pisanjem inspiriranih koronom. Kako Kostelac-Gomerčić nije mogla osobno ni online nazočiti skupu, Brala-Mudrovčić je pročitala dio njena osvrta. A na kraju se ukratko online skupu obratio Milan Kranjčević, jedan od autora Koronamerona.

Treći dan je bio također u tri sesije posvećen temama poput kako pandemije možemo podnijeti, biopolitika i novo-normalno, epidemiološke mjere i nove podjele u društvu, da ne nabrajamo dalje.

Ovaj skup je bio međunarodni s obzirom na sudionike, bilo ih je iz Slovenije, Srbije i naravno iz Hrvatske iz raznih institucija.

M.K.

 

Novalja.coom