Lika nekretnine

Kranjčeviću uručena nagrada Vicko Andrić

Objavljeno: 16.10.2020

ZAGREB - Nagrade Vicko Andrić za izvanredna postignuća na području zaštite kulturne baštine za 2019. godinu dodijelila je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u srijedu, 14. listopada u Hrvatskom državnom arhivu.

Od četvorice dobitnika ove prestižne nagrade, jedan je i „naše gore list“, jedan Gačanin. Nagrada Vicko Andrić za doprinos lokalnoj zajednici dodijeljena je našem sugrađaninu Milanu Kranjčeviću. Ostale tri nagrade dodijeljene su „struci“; za životno djelo dobila ju je konzervatorica Lukrecija Pavičić Domijan (Zadar), godišnja nagrada dodijeljena je Sandri Čelić Višnjić i Nataši Nefat, konzervatoricama Konzervatorskog odjela u Puli, dok je Kranjčeviću nagrada dodijeljena za njegov amaterizam (rad van struke).

Zapravo Kranjčević je dobio nagradu prvenstveno za svoj rad na području jezika, odnosno narječja i gackoga čakavskog poddijelekta, čime se bavi godinama, odnosno za rad u Katedri Čakavskog sabora pokrajine Gacke. Pored zaštite Gackih čakavskih govora s područja Otočca, kao nematerijalnoga kulturnog dobra RH, ova nagrada je zaokružila sav taj napor da se gacka čakavština ne samo zabilježi već da se u okvirima mogućega i zaštiti, odnosno da se o njoj brine, što je Odbor Nagrade očito valorizirao.

Koliko nam je poznato nagradu Vicko Andrić do sada nije dobio nitko iz Ličko-senjske županije, a kako smo imali prigodu čuti na svečanosti prilikom dodjele, ovo je prvi slučaj u Hrvatskoj da je netko nagradu dobio svoj rad na polju hrvatskoga jeziku, odnosno dijalekta. Time ova nagrada ima još jednu dodatnu težinu, a sama po sebi je najviša nagrada koju dodjeljuje resorno Ministarstvo kulture, odnosno koju dodjeljuju ljudi iz struke.

Odluku o nagrađenima donio je Odbor Nagrade u sastavu: Davor Trupković pomoćnik ministrice kulture, Tajana Pleše, Lidija Nikočević, Zvonko Bojčić, Branka Šulc, Radoslav Bužančić, Zoran Wiewegh, Mirna Sabljak i Tatjana Horvatić.

J.B.

 

Novalja.coom