Lika nekretnine

Uvodna riječ i molitva kardinala Bozanića prigodom otkrivanja Spomenika domovini

Objavljeno: 11.12.2020

Dana 10. prosinca 2020. godine, na Trgu Stjepana Radića u Zagrebu, prigodom otkrivanja Spomenika domovini, kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački imao je uvodnu riječ i molitvu za domovinu Hrvatsku, koje donosimo u cijelosti.

 

Cijenjeni dionici današnjega susreta,

idejna nakana inicijatora i tvoraca ovoga Spomenika domovini arhitektonskim i umjetničkim izražajem povezuje važne sastavnice hrvatskoga spomena, artikuliranoga u metaforici: vrata i prijelaza, boli i žrtve, preobrazbe i nade. Sve je to prožeto kozmičkim elementima, koji obuhvaćaju i ljude i događaje, stvoreni svijet i brigu za njega.

Vrijedno je Bogu zahvaliti na svemu što nam je darovano, osobito na onome što je niknulo iz nesebičnosti i žrtve, misleći pritom osobito na hrvatske branitelje, a na današnji dan obljetnice njegove smrti posebno na prvoga hrvatskoga predsjednika, dr. Franju Tuđmana.

Na ovo će mjesto dolaziti ljudi s raznih strana domovine i svijeta. Neka kroz »zid boli«, preobražen u zid svjetla, u »svjetlozid«, vide našu otvorenost za zajedništvo i našu odlučnost da se zalažemo za istinske vrjednote, znajući odakle dolazimo i kamo idemo.

Svemogući, milosrdni Bože,

zahvaljujemo ti na predivnome daru zemaljske domovine Hrvatske;

na daru slobode i baštini prošlosti; na ljudima koji su u nju ugradili svoje živote.

Dajemo ti hvalu, jer si i nas pozvao da u njoj dijelimo radosti i žalosti, nade i tjeskobe; da se u patnjama uzajamno tješimo tvojom mukom i smrću koja je pobijedila smrt i da se radujemo gledajući svjetlo Uskrsnuća. Po svome si nam Sinu objavio novi život.

On je za sebe rekao: Ja sam vrata; ja sam svjetlo. On je postao i žrtvom i žrtvenikom, da bi svojom patnjom preobrazio svaku bol, dokinuo razdjelnicu te povezao nebo i zemlju. Svojim Duhom budi bliz svima koji nose rane stradanja; izliječi im boli i prati svojom radošću; okrijepi ih veličinom opraštanja i snagom spomena.

A sve nas opaši istinom, zaogrni pravednošću, štiti vjerom i vodi svojom Riječju. Bdij nad nama pogledom blažene Djevice Marije dok molimo zagovor svetoga Josipa, zaštitnika hrvatske Domovine i mučenika blaženog Alojzija Stepinca, svjedoka istine i čiste savjesti.

Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

IKA

 

Novalja.coom