Lika nekretnine

U gospićkoj katedrali pokopan mons. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup u miru

Objavljeno: 23.12.2020

GOSPIĆ- U katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije u Gospiću u utorak, 22. prosinca održan je sprovodni obred s ukopom te misa zadušnica za blagopokojnog gospićko-senjskog biskupa u miru mons. dr. Milu Bogovića koji je blago u Gospodinu preminuo u subotu 19. prosinca u Respiracijskom centru KBC-a Rijeka u 82 godini života.

Na ispraćaju bili su biskupi: zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić,   apostolski nuncij u RH Giorgio Lingua,  riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić, riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić, sisački biskup Vlado Košić, krčki biskup Ivica Petanjak, vojni ordinarij u RH Jure Bogdan, šibenski biskup Tomislav Rogić, đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić, porečki i pulski biskup u miru Ivan Milovan, generalni tajnik HBK dr. Krunoslav Novak.

(…)

Sprovodne obrede predvodio je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić. Nakon ulazne pjesme, lijes su spustili u kriptu te u grobnu nišu. Potom je zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić predvodio misu.

(…)

Na kraju mise, od biskupa Mile oprostio se apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua.

(…)

Na kraju je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić zahvalio svakom biskupu poimence, posebno kardinalu i nunciju, da su došli na ispraćaj biskupu Mili,  prisutnim svećenicima koji obnašaju u biskupiji određene službe kao što su biskupovi bliži suradnici,  kanonici i dekani, zahvalio je sestrama Presvetog Srca Isusova koje su biskupu Mili bile u svemu na pomoć i uslugu, Zahvalio je prisutnima županu Ličko-senjskom dr. Darku Milinoviću i gradonačelniku Grada Gospića Karlu Starčeviću s kojima je biskup Mile  bio u prijateljskoj suradnji. Pozdravio je također rodbinu biskupa Mile i izrazio im sućut.

Biskup Zdenko je žalosno ponovio kako je ovo teško vrijeme u kojem se dogodila ova smrt da je zbog određenih mjera morao i svećenicima reći neka ne dolaze na pogreb, a također i brojnim vjernicima u Gospiću,  cijeloj biskupiji i šire jer je naš biskup Mile svuda imao mnogo prijatelja i poznanika. Pokop bi u normalnim uvjetima bio velik, ali ovaj je u duhu evanđelja i našeg biskupa Mile koji se uvijek zauzimao za siromašne i jednostavne. Ni Isusov ukop nije bio posjećeniji.

Biskup Zdenko je u ime svih još jednom zahvalio svima, izrazio svima sućut i zamolio nebeskog Oca da slugu svoga Milu primi u nebesko Kraljevstvo.

(…)

IKA

 

Novalja.coom