Lika nekretnine

Proslava Bijele Gospe u Velikom Skočaju

Objavljeno: 15.02.2021

VELIKI SKOČAJ - U subotu 13. veljače u Zavalju, jedinoj župi Gospićko-senjske biskupije koja se nalazi na teritoriju susjedne BiH, svečano je proslavljena u filijali Veliki Skočaj nebeska zaštitnica filijalne crkve Blažene Djevice Marije Lurdske ili kako je narod toga kraja naziva Bijela Gospa.

Misno slavlje predslavio je župnik Zavalja, Boričevca i Donjeg Lapca Dino Rupčić.

U uvodu u misno slavlje župnik Dino je istaknuo da nas ovaj blagdan vraća u 1858. godinu tj. na ukazanje Isusove Majke u Lurdu. Od tada pa sve do danas mnogi su potaknuti Gospinim ukazanjem a napose porukama preko male Bernardice krenuli kao grešni i slabi ljudi na put u susret Isusu koji je njihove živote učinio drugačijim. U homiliji je vlč. Dino istaknuo kako smo kao vjernici bili odvojeni fizički jedni od drugih zbog širenja zaraze koronavirusom ali duhom povezani. Taj most koji nas je povezivao je Marija.

I mi smo Gospo naša došli danas čuti Tvoj glas da nam pred licem Sina svoga izmoliš spas. Župnik je govorio o Svjetskom danu bolesnika te naglasio da bolest i smrt su najteži i najveći trenuci osame ali ako je moj bližnji uz mene ta prisutnost biva ljekovita.

Gdje god se pojavi ljubav tu je i zdravlje. Učimo ljubiti jedni druge poput Marije zaključio je župnik Dino.

Nakon homilije uslijedila je podjela bolesničkog pomazanja. Na misi je tradicionalno blagoslovljena voda i učinjen zavjet oko oltara Gospe Lurdske. Na misi su uz domaće župljane bili i vjernici župe Sv. Ante iz Bihaća. Među njima valja posebno istaknuti dugogodišnje hodočasnike koji pješice hodočaste Majci Božjoj Lurdskoj napose iz sela Dobrenice.

IKA

 

Novalja.coom