Lika nekretnine

Korizmeni susret svećenika GSB

Objavljeno: 26.02.2021

LIČKI OSIK - U skladu s programom biskupijskoga Pastoralnog plana za ovu godinu, u ponedjeljak je u Pastoralnom centru Lički Osik održan korizmeni susret svećenika Gospićko-senjske biskupije.

Susret je otvorio te nakon kratke zajedničke molitve svećenike pozdravio biskup Zdenko Križić, naglasivši kako je – poslije mnogo otkazanih susreta – svećenicima doista potrebno okupljanje i zajednička priprava za duhovni hod kroz korizmeno vrijeme.

Potom je generalni vikar mons. Marinko Miličević održao razmatranje o sv. Josipu, u povodu proglašenja Godine sv. Josipa, što je učinio papa Franjo na blagdan Bezgrešnog začeća BDM prošle godine, jer se navršilo točno 150 godina otkako je papa Pio IX. proglasio sv. Josipa zaštitnikom cijele Crkve. U izlaganju mons. Miličević najprije je iznio niz izjava i misli o sv. Josipu koje su tijekom povijesti Crkve dali pojedini sveci, pape ili veliki duhovni pisci.

U drugom dijelu izlaganja predavač je podsjetio kako je Hrvatski državni sabor 1687., proglasio sv. Josipa zaštitnikom naše Domovine, a kao trajan spomen na tu odluku je na ulazu u Hrvatski sabor 2008. godine – što je jedinstven slučaj u svijetu – postavljen reljef Sv. Josipa, rad kipara Šime Vulasa. U kratkom povijesnom pregledu štovanja sv. Josipa u hrvatskome narodu, predavač je posebno istaknuo kako je kardinal Franjo Kuharić 19. ožujka 1987. proglasio Godinu svetog Josipa, a godinu dana poslije je u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu 19. ožujka, za tu prigodu sastavio i molio Molitvu svetom Josipu za Domovinu. A Hrvatska biskupska konferencija je u studenome 2008. sv. Josipa proglasila glavnim zaštitnikom Hrvatske. Na kraju, podsjetio je mons. Miličević, 10. lipnja 2017., povodom 330. obljetnice proglašenja sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske, u Nacionalnom svetištu sv. Josipa kardinal Josip Bozanić istaknuo je bit pobožnosti sv. Josipu: „Sveti Josip nas poziva da čuvamo Krista u svome srcu.”

Na kraju je predavač naglasio kako na poseban način svećenicima treba biti svojstveno da štuju sv. Josipa, jer su na neki način u sličnoj ulozi duhovnog očinstva. „Budući da se sam Gospodin Isus potpuno povjerio Mariji i Josipu, i nas ništa ne priječi da to isto činimo. U ovome nam je Isus dao primjer da se i mi, kao njegovi učenici i nasljedovatelji moramo povjeriti Josipu i Mariji, učeći od njih kako rasti u svetosti, kao posvojena Božja djeca (Ef 1,5)”, rekao je predavač, istaknuvši znakovit suvrjemeni fenomen krize uloge očinstva i odgovornog roditeljstva.

(…)

Nakon toga je biskup Križić svećenike potaknuo da prema okolnostima u pojedinim župama upriliče prikladne programe i sadržaje za proslavu Godine sv. Josipa.

U nastavku svećeničkoga susreta u župnoj crkvi Sv. Josipa pokorničko bogoslužje vodio je fra Ante Kukavica, župni vikar u Karlobagu, a potom su svećenici mogli pristupiti sakramentu pomirenja. Susret je završen objedom u velikoj dvorani Pastoralnoga centra Lički Osik, za što se pobrinuo župnik Luka Blažević zajedno sa svojim suradnicima.

IKA

 

Novalja.coom