Lika nekretnine

Ni med cvetjem ni pravice ...

Objavljeno: 23.03.2021

OTOČAC - Hrvatski sabor kulture smatra kako je posljednjom Odlukom o izmjenama i dopuni Odluke Stožera civilne zaštite RH (6. izmjena, stupila je na snagu 13. ožujka 2021.) kojom je i nadalje obustavljeno održavanje svih amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija te proba amaterskih sastava, družina i zborova, nastavljena diskriminacija udruga kulturno-umjetničkog amaterizma u odnosu na amaterske športske udruge.

S druge pak strane, istom Odlukom dopušteno je održavanje amaterskih športskih natjecanja na otvorenom što uz dopušteni trening amaterskih športaša u zatvorenim prostorima postavlja temeljno pitanje jednakosti građana koji se bave amaterskim športom u odnosu na bavljenje amaterskom kulturom koja je po pitanju održavanja izvedbi, programa, manifestacija te proba u obustavi. Uz spomenuto pitanje jednakosti građana može se postaviti dodatno pitanje razmjernosti i svrhovitosti takve Odluke.
Hrvatski sabor kulture svjestan je ozbiljnosti posljedica širenja bolesti COVID-19 u Hrvatskoj i susjednim zemljama stoga upravo iz tog razloga u svom zahtjevu prema Stožeru civilne zaštite RH ne traži dopuštenje održavanja kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija na otvorenom za udruge kulturno-umjetničkog amaterizma, a što je trenutnim mjerama omogućeno amaterskim športskim udrugama (natjecanja), jer time ne želi doprinijeti širenju bolesti COVID-19. 
No jednako tako smatra da je neophodno radi održivosti udruga kulturno-umjetničkog amaterizma kojima je onemogućen rad čim prije dozvoliti održavanje proba svim udrugama kulturno-umjetničkog amaterizma na način da pritom ne smije doći do kontakta između članova, ne radeći pritom nikakvu razliku prema vrstama kulturno-umjetničkog amaterizma, posebice u odnosu na zborsku ili plesnu djelatnost, već svima njima prepustiti da prilagode svoje probe propisanim epidemiološkim mjerama i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Daljnje inzistiranje Stožera civilne zaštite RH na diskriminaciji udruga kulturno-umjetničkog amaterizma u odnosu na amaterske športske udruge donijet će ovom kulturnom sektoru potpuni slom, a promicanjem dodatnog vremena sve će teža biti obnova njegovog rada, a možda i nemoguća – obavještavaju iz Hrvatskog sabora kulture.

M.K.

 

Novalja.coom