Lika nekretnine

Vučković u Bruxellesu zatražila dodatne potpore za vinare

Objavljeno: 25.03.2021

OTOČAC - Teme Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva zemalja članica Europske unije, održanom početkom tjedna u Bruxellesu, bile su ribolovne mogućnosti za 2021. godinu u vodama Unije i izvan Unije, kao i stanje konzultacija između EU i UK o ribolovnim mogućnostima za 2021. i za dubokomorske stokove za 2021. i 2022. godinu. Ministri su također razmijenili mišljenja o pripremi strateških planova Zajedničke poljoprivredne politike, reformskom paketu ZPP-a za razdoblje 2023-2027. te potrebi za dodatnim sredstvima pomoći za ublažavanje učinaka krize COVID 19 i US carina na vinski sektor. 

Ministrica Vučković je na Vijeću ministara istaknula da Hrvatska nije u mogućnosti podržati prijedlog da se kvota plavoperajne tune za Veliku Britaniju namiri oduzimanjem od nacionalnih kvota država članica koje ovaj stok ciljano iskorištavaju te da se gotovo u potpunosti tereti ulovne kvote mediteranskih zemalja. Naglašavajući tunu kao okosnicu domaćeg ribarstva, hrvatska delegacija ponudila je protuprijedlog i okupila oko sebe zainteresirane mediteranske zemlje. U konačnici je to rezultiralo kompromisnim rješenjem prema kojem su se institucije obvezale pronaći alternativno dugoročno rješenje za nadolazeće godine, dok će se ove iznimno, kvota namiriti u skladu s prijedlogom Predsjedništva.  

Tijekom rasprave o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike, Hrvatska je pozdravila sve prijedloge i inicijative koje idu u smjeru veće fleksibilnosti za države članice, pojednostavnjenja provedbe ZPP-a, smanjenja administrativnog opterećenja za korisnike i administracije država članica, kao i veće pravne sigurnosti te istaknula da je za postizanje političkog dogovora posebno važno pronaći rješenja za zelenu arhitekturu ZPP-a i eko sheme. 

Zaključno, ministrica Vučković je u ime Hrvatske, zajedno s kolegama ministrima 13 ostalih država članica sa snažnom vinskom tradicijom, zatražila dodatna sredstva potpore vinskom sektoru pogođenom krizom uzrokovanom bolešću COVID-19 i carinama SAD-a Priopćavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

M.K.

 

Novalja.coom