Lika nekretnine

Poslovne prijevare iz Španjolske i drugih zemalja EU

Objavljeno: 28.03.2021

OTOČAC – Hrvatska gospodarska komora upozorava sve gospodarske subjekte na učestale prijevare koje su počinile prave i fizičke osobe iz Španjolske, a informacija o prijevarama objavljena je na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova Španjolske koncem siječnja 2021. godine.

Prevarene hrvatske tvrtke obratile su se Hrvatskoj gospodarskoj komori i Veleposlanstvu RH u Španjolskoj, nakon što su postale žrtve prijevare pošto su se upustili u sklapanje vrijednih poslova s pravnim osobama u Španjolskoj putem nevjerodostojnih oglasa na internetu, a da prethodno nisu provjerile poslovanje i ponudu oglašivača. U najviše je slučajeva riječ o nabavi zaštitnih rukavica po vrlo povoljnim uvjetima, koje im nakon uplate nisu isporučene, a sva komunikacija prekinuta s navodnim dobavljačem.

Prema objavi Ministarstva unutarnjih poslova, slučajevi prijevare odnose na gospodarski kibernetički kriminal tipa BEC (Business Email Compromise - neovlašteno preuzimanje e-mail računa osobe u postojećoj tvrtki), koji je usmjeren na male tvrtke ili pojedince. Kriminalna organizacija ili hakira eračun zaposlenika neke tvrtke ili kreira e-adresu vrlo sličnu i poruke izgledom vrlo slične autentičnoj adresi legitimnog poduzeća pa usmjeravaju plaćanja na bankovni račun koji je pod nadzorom zločinačke organizacije (pravne ili fizičke osobe).

Svim slučajevima prijevara zajedničko je da se pojedincima u tvrtkama koje žele prevariti lopovi predstavljaju s dovoljno uvjerljivih informacija da žrtva povjeruje da komunicira s legitimnim subjektima. Prijevare pogađaju sve vrste poduzetnika, tvrtke svih sektora i veličina, nogometne klubove, samozaposlene, tvrtke za promet nekretninama, tvrtke za filmsku i kazališnu produkciju, a odnedavno i javne ustanove.

Stoga se skreće pozornost gospodarskim subjektima za dodatan oprez pri pronalaženju poslovnih partnera putem interneta, prihvaćanje povoljnih ponuda bez dodatnih provjera vjerodostojnosti gospodarskog subjekta i dodatnog direktnog kontakta (osim elektroničkog), obzirom na sve veći broj prijevara, ne samo u Španjolskoj, već u drugim članica EU, a među posljednjima zabilježene su prijevare iz Portugala.

Kako bi bile spriječene ovakve prijevare, ako postoji imalo sumnje na osobu, tvrtku ili organizaciju koja zahtijeva plaćanje, pravodobno treba provjeriti vjerodostojnosti tvrtke (njenog financijskog stanja, kreditne sposobnosti, ovlaštenih osoba za zastupanje). Dodatno, zahtjeve za provjeru može se uputiti HGK ili nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu RH u zemlji potencijalnog partnera.

M.K.

 

Novalja.coom