Lika nekretnine

Koja je ovo država - srpski glas vrijedi dvostruko

Objavljeno: 08.04.2021

Unatoč današnjim Izmjenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima vladajuća većina je propustila ispraviti nepravdu izglasanu prije četiri mjeseca prihvaćanjem amandmana SDSS-a. Tim amandmanom, koji je danas sastavni dio ovog Zakona, pripadnici nacionalnih manjina imaju dvostruko pravo glasa za općinska ili gradska vijeća u jedinicama lokalne samouprave u kojima čine više od 15 posto udjela u stanovništvu.

Prema riječima zastupnika Marijana Pavličeka primjerice u Vukovaru, ukoliko na redovnim izborima ne osvoje zakonski zajamčen broj vijećnika, pripadnici srpske nacionalne manjine moći će dva puta glasovati i kandidirati se za to isto vijeće, dok je većinskom hrvatskom narodu to onemogućeno.

“Time se Hrvati dovode u neravnopravni položaj u odnosu na srpsku nacionalnu manjinu i postaju građani drugog reda u vlastitoj državi. Zar glas jednog Vojislava Stanimirovića ili pak Srđana Milakovića vrijedi dvostruko više od glasa Marijan Živkovića, oca dvojice poginulih hrvatskih branitelja.

Ovakvim Zakonom o lokalnim izborima žrtvuju se Hrvati grada Vukovara, svi branitelji koji danas žive u herojskom gradu. Ovaj zakon je još jedan rezultat političke trgovine HDZ-a i SDSS-a.”, ističe Pavliček.

Podsjetimo, Marijan Živković je hrvatski branitelj i otac dvojice poginulih branitelja, kojem se sudilo zbog razbijanja dvojezične ploče na zgradi policijske postaje 2013. godine. Živković je i sam bio dragovoljac te ratovao na Trpinjskoj cesti, a sudilo mu se za skidanje dvojezične ploče s PP u Vukovaru . Na suđenju gospodinu Živkoviću sutkinja je docirajući s visine sramotno objašnjavala kako bi za sinovima trebao tugovati u tišini.

Živkovićev stariji sin Marko bio je pilot te je u Osijeku organizirao zrakoplovni vod koji je u nešto manje od dva mjeseca obavio 35 borbenih letova tijekom kojih je izbačeno 68 bombi i 17 sanduka s dvije tone pomoći za Vukovar. Poginuo je tijekom obavljanja zadaće 2. prosinca 1991. godine iznad Otoka kod Vinkovaca, a prema njemu je nazvana Zrakoplovna baza Pleso. Mlađi sin Nikola ubijen je iz zasjede 17. rujna 1991. godine na Mitnici u Vukovaru i njegovo tijelo do danas nije pronađeno.

Pavliček očekuje do samih lokalnih izbora od Ustavnog suda RH poništenje dijela ovog Zakona te prihvaćanje njegovog Zahtjeva za Ocjenu ustavnosti, kako bi se po njegovim riječima ova nepravda ispravila.

PDN

 

Novalja.coom