Lika nekretnine

I to nam je školstvo?

Objavljeno: 29.04.2021

“Danas su se maturanti zabavili dok su učili povijest 20. stoljeća i SFRJ. Istraživali su i nabavili i neke povijesne izvore”, objavljeno na stranici Vijesti iz potkrovlja SŠBJJ (Srednja škole Ban Josip Jelačić u Zaprešiću). Uz vijest priložena je fotografija učenika kako poziraju s fotografijom jugoslavenskog komunističkog diktatora Josipa Broza, crvenom petokrakom, partizanskom kapom i zastavom Saveza komunista Jugoslavije s petokrakom te srpom i čekićem u njoj uz natpis “Proleteri svih zemalja, ujedinite se”.

U opisu stranice na Facebooku navodi se kako “članovi novinarske grupe prate sve što se događa u školi i sve aktivnosti učenika” te se dodaje – “pozdravljamo i sve druge učenike i profesore da sudjeluju svojim aktualnim prilozima”. Uredništvo čine učenici škole, a voditeljica novinarske skupine je prof. Ž. W.

Ista fotografija je objavljena na stranicama novinarske skupine na Instagramu, no komentari su onemogućeni, a fotografija je potom izbrisana. Fotografija na Facebooku je još uvijek dostupna, a ispod nje su uglavnom negativni komentari.

Na primjedbu kako je objava fotografije “Sramota” jedan komentator napisao je “što se u povijesti dogodilo, se dogodilo. Povijest ne možemo mijenjati, možemo mijenjati samo budućnost i zato ovaj tvoj komentar nema smisla”. Jedan bivši učenik škole istaknuo je pak: “2014. godine smo došli u hrvatskim navijačkim dresovima u školu kad je igrala naša repka pa su nas pojedine profesorice nazvale cirkusantima i izbacile iz učionice. Šta reći, vjerojatno smo tad trebali doć ovako obučeni pa bi nas objavili na Fejsu”.

Inače, od 2003. godine ravnatelj Srednje škole Ban Josip Jelačić u Zaprešiću je Alan Labus, profesor povijesti koji također obnaša dužnost zamjenika gradonačelnika Željka Turka (HDZ). Njih dvojica su i ove godine kandidati na lokalnim izborima, a Turk je gradonačelnik Zaprešića od 2006. godine.

(…)

Narod.hr

 

Novalja.coom