Lika nekretnine

Kultura znanosti na Festivalu znanosti - predstavljena animacijska rekonstrukcija staroga grada Otočca

Objavljeno: 12.05.2021

OTOČAC - Jučer je prvi put javnosti predstavljena animacijska rekonstrukcija staroga grada Otočca.

Animacija je prezentirana u Gackom pučkom otvorenom učilištu u Otočcu u sklopu Festivala znanosti, koji ove godine tematizira 'kulturu znanosti', a u Otočcu se odvija njegov dio "Atavizmi pripovijedanja u digitalnom diskursu" koji zajedno provode Sveučilište u Zadru, Srednja škola Otočac, GPOU i udruga Baštinica.

Uvodno je prisutne pozdravila doc. dr. sc. Jasminka Brala-Mudrovčić, a predavanja su održale prof. povijesti umjetnosti Snježana Jovanić (O crkvi sv. Marije Magdalene u Otočcu) i prof. Manja Kostelac-Gomerčić (Atavizmi pripovijedanja u digitalnom diskursu). Animaciju staroga Otočca izradio je Tomislav Martinović, a pokrovitelj je Turistička zajednica grada Otočca.

Otočac je povijesno izuzetno zanimljiv i jedinstven grad jer je stoljećima funkcionirao na isti način: kao kaštel ili utvrda na otočiću usred Gacke okružen brojnim sojenicama - kućicama na stupovima u vodi, a od 1619. iznad njega na brežuljku stražari i utvrda Fortica. Sama utvrda mijenjala je svoj izgled iz stoljeća u stoljeće, ovisno o trenutnim potrebama i vrstama ugroze, pa se primjerice brojni drveni mostovi grade tek nakon popuštanja osmanlijske opasnosti. Do tada se do sojenica i do utvrde dolazilo isključivo plavima (tradicijskim čamcima). Za animaciju staroga Otočca izabrana je godina 1689., zbog Valvasorove grafike iz te godine te Stierova tlocrta i vedute iz 2/2 17. st.

Sljedeći put rekonstrukcijska animacija starog Otočca moći će se javno pogledati u četvrtak, 20. svibnja, u 18 sati u GPOU, na događaju "Drugačija čitanja Otočca" koji je dodatak prethodnoj edukaciji "Čitanje grada" u organizaciji Strukovne grupe kulturnog turizma HGK - Županijske komore Otočac, Muzeja Gacke i Kulturne udruge za baštinu i stvaralaštvo Baštinica.

M.K.G.

 

Novalja.coom