Lika nekretnine

Cilj je doći na Velebit i reći braniteljima veliko hvala!

Objavljeno: 19.05.2021

U organizaciji Udruge specijalne jedinice policije Grom PU Karlovačke i Hrvatskog planinarskog društva Gora Zagreb, usponom na Sveto brdo i misom 5. lipnja ove godine obilježit će se spomen na sve poginule, ranjene i nestale pripadnike specijalne jedinice policije MUP-a RH, HV-a i HOS-a. Upravo su planinari, alpinisti, speleolozi i gorski spašavatelji kao pripadnici planinarske satnije Velebit prvi zauzeli položaje na južnom Velebitu.

Inicijator i suorganizator pohoda na Velebit, Josip Lukinić razgovarao je s braniteljima i iz prve ruke čuo njihove priče. “Najinteresantnije je u svemu što su tih ratnih godina planinari postali ratnici, a ratnici planinari. Hrvatski alpinisti, gorski spašavatelji i speleolozi su se organizirali u sportski zdrug iz koje je nastala planinska satnija “Velebit.” Oni su zajedno sa policajcima iz Lovinca, Sv. Roka i Starigrada zaposjeli vrh Velebita. S druge strane, 1992. kada je na Velebit došla specijalna policija, oni su se, barem većina postrojbi, prvi puta susreli s planinama. Životne navike su se pri tom djelovanju promijenile. Ima ljepša priča iz Domovinskog rata. To je ta priča o velikom broju hrvatskih vojnika koji dolaze na Velebit, ne samo odati počast poginulim suborcima, već i dolaze uživati u planini. Jako volim Velebit i otkad sam upoznao Velebit, to mi je poput drugog doma” podijelio je Lukinić.

Velečasni Duje Kurtović o pohodu je rekao citirajuću Scotta Hanna “da je sveta misa spuštanje Neba na zemlju, a gore smo na Velebitu jako blizu neba. Euharistija je čin zahvale. Mislim da ne možemo nešto bolje učiniti od euharistije. Sjećam se tih euharistija koje smo imali gdje ljudi nakon tog uspona, truda, promišljanja, razgovora i sjećanja na sve što je bilo, žele zahvaliti i stvarno biti svjestan kada sam prođeš taj dio puta koji nije lagan. Ako mi mlade generacije sigurno povedemo gore i počnemo im govoriti o našem Domovinskom ratu na drugačiji način, i pokažemo im što se i kako dogodilo te pokušamo njih staviti u današnjim uvjetima otići gore, onda imamo priliku učiniti taj čin mise kao najizvrsniju zahvalu.”

IKA/M.K.

 

Novalja.coom