Lika nekretnine

Da se ne zaboravi

Objavljeno: 28.05.2021

Danas, 28. svibnja obilježava se Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske, ujedno se slavi 30., jubilarna, obljetnica ustroja i svečane smotre Zbora narodne garde koji je bio preteča Hrvatske vojske.

Prije točno 30 godina, dana 28. svibnja 1991. godine na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu prvi put je održana službena smotra postrojbe koja je predala prijavak hrvatskom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku dr. sc. Franji Tuđmanu, te je tim činom i službeno započelo osnivanje Oružanih snaga Republike Hrvatske.

U legendarnom mimohodu sudjelovalo je 800 hrvatskih vojnika i policajaca. Rame uz rame prvim brigadama Zbora narodne garde, među ostalim, bile su i Počasna predsjednička garda, kao i postrojba sinjskih alkara.

Hrvatske oružane snage 1991. godine imale su ukupno 60.000 pripadnika 

Zbor narodne garde, kao preteča Hrvatske vojske, bila je profesionalna, uniformirana, oružana formacija, vojnog ustroja za obavljanje obrambeno-redarstvenih dužnosti u Republici Hrvatskoj. Ustrojen je kao odgovor nove hrvatske države na odluku jugoslavenskog Saveznog sekretarijata za narodnu obranu o razoružanju Teritorijalne obrane u Hrvatskoj te premještaj naoružanja Teritorijalne obrane u skladišta Jugoslavenske narodne armije na području Hrvatske (svibanj 1990.).

Drugi razlog je bila činjenica da mlada hrvatska država nije bila u mogućnosti u to vrijeme osigurati teritorijalnu cjelovitost u svojim državnim granicama, kao i funkcioniranje pravnog poretka na svome cjelokupnom državnom području, jer su dio teritorija, odnosno prometnica, ali i institucija Republike Hrvatske zaposjeli pobunjeni Srbi u Hrvatskoj.

Zapovjedništvo ZNG-a formirano je krajem srpnja 1991. godine, a potom su osnovana zapovjedništva za istočnu Slavoniju, banijsko-kordunsko područje, ličko područje, srednju i sjevernu Dalmaciju, te za južnu Dalmaciju. U kolovozu 1991. osnovano je i Zapovjedništvo Zagrebačkog korpusa Zbora narodne garde, čime se zaokružilo ustrojstvo obrambenog ustrojstva Republike Hrvatske. U to vrijeme Oružane snage imale su ukupno 60 tisuća pripadnika, od čega je 30 tisuća pripadnika bilo u sastavu Ministarstva unutarnjih poslova.

Od Zbora narodne garde do Hrvatske vojske

Na temelju  Zakona o obrani, koji je donesen u rujnu 1991. godine, oružane snage organiziraju se u jedinstvenu Hrvatsku vojsku (HV), a 21. rujna 1991. uspostavlja se Glavni stožer Hrvatske vojske, s prvim načelnikom Glavnog stožera generalom Antonom Tusom. U toj prigodi kao poseban, profesionalni, sastav HV-a zadržan je Zbor narodne garde, a pričuvni sastav Zbora narodne garde i Teritorijalne obrane postao je pričuvni sastav Hrvatske vojske.

Dana 3. studenoga 1991. godine postrojbe Zbora narodne garde preimenovane su u Hrvatsku vojsku.

IKA

 

Novalja.coom