Lika nekretnine

U Zadru održan međunarodno jezikoslovno-književni skup Domaća rič 15

Objavljeno: 28.06.2021

ZADAR - Ogranak Matice hrvatske u Zadru priredio je 15. po redu jezikoslovno-književni skup “Domaća rič“. Skup je održan u petak 25. i subotu 26. lipnja u Multimedijalnoj dvorani Novog kampusa Sveučilišta u Zadru. Ovo je bio međunarodni skup na koji su se odazvali pjesnici i jezikoslovci iz Sydneya, New Yorka, Ontarija, iz Kotora, Mostara, iz Gradišća u Austriji te Molisea u Italiji. Skup Domaća rič priređuje s ciljem oživljavanja i čuvanja domaćih govora, kao i poticanja stvaralaštva na tim govorima, kako oni ne bi i dalje nestajali te potpuno nestali.

Prvog dana nakon otvaranja i prigodnih svečanosti koji prate ovakve skupove,  prvoga dana u tri panela su bili prezentirani znanstveni prilozi obrađuju hrvatske organske idiome, u čemu je sudjelovalo 30 izlagača. U drugom, popodnevnom panelu, sudjelovao je i Milan Kranjčević s temom Elementi sačuvane usmene književnosti vezani za katoličke blagdane u gackoj čakavštini. U raspoloživom vremenu autor je dao sažetak te sada već zapostavljene i skoro zaboravljene ove jezične baštine, ozrcaljene čakavskim izrazom.

Drugog dana skupa, koji je bio posvećen književnim prilozima na temelju organskih idioma, također u tri panela, sudjelovalo je 30 književnika. U prvom penelu je prezentirana pjesma Milana Kranjčevića, organizatori su je nazvali - Pjesma na gackoj čakavštini.

Bila je to prigoda da se na ovako velikom skupu, na kojemu su sudjelovale neprijeporne lingvističke veličine s raznih fakulteta i instituta iz cijele Hrvatske i svijeta nađe mjesta da se ponešto čuje i o gackoj čakavštini, tome zaštićenome nematerijalnom kulturnom dobru Republike Hrvatske.

J.B.

 

Novalja.coom