Lika nekretnine

O "dezinformacijama" i "informacijama"

Objavljeno: 14.07.2021

OTOČAC – U ponedjeljak je u uredu ličko-senjskog župa organiziran veliki sastanak, vele da ima i tretman kolegija, na kojemu su se našli svi načelnici i gradonačelnici općina i gradova u županiji, a da je tom sastanku prethodio susret s generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem, direktorom Vodnogospodarskog odjela za slivove sjevernog Jadrana Gordanom Gašparovićem i voditeljicom Vodnogospodarstvene ispostave Lika, Podvelebitko primorje i otoci Lidijom Pernar. Bilo je mudro pričekati da vidimo što će se tamo dogoditi, odnosno što će se kazati.

Na stanicama jednog portala i jednih dnevnih novina (u autorstvu jednog te istog novinara) objavljeno je da se nakon tog sastanka župan i direktor Đuroković obratili novinarima te iznijeli cijeli niz podataka koliko će se uložiti i vodovode i kanalizacije Plitvičkih jezera, odnosno Korenice, Gospića, Novalje pa i Otočca. Ovome se nema što dodati ni oduzeti, rečeno je.

No na kraju danih izjava kolege novinari postavili su pitanje hoće li se doista za potrebe Južnog ogranka vodovoda obaviti zahvat na jednom od izvora rijeke Gacke, što je u posljednje vrijeme postalo u Otočcu jako aktuelno. Na tom portalu i tim novinama doslovno piše: „Upitan o izgradnji južnog toka vodovoda za primorje (Senj, Pag) Đuroković je rekao kako su u tijeku istraživanja koja će pokazati kolike su količine vode potrebne za tamošnje potrošače, dok bi se u budućnosti dio vode crpio iz jednog od izvora rijeke Gacke, što je zbog mnoštva dezinformacija već izazvalo prigovore i tihi bunt građana s područja Otočca“.

E sada, toliko o „dezinformacijama“ koje širi ovaj portal, proizlazi da će se u budućnosti ipak napraviti atak na jedan od izvora rijeke Gacke, ne treba niti sumnjati da je to Tonkovićevo vrelo kao najizdašnije vrelo. Tako veli taj portal i te dnevne novine. Je li tome baš tako?

Ali na video i zvučnoj snimci generalni direktor Đuroković je jasno i glasno kazao da se ne će ići na zahvaćanje vode s bilo kojeg izvora rijeke Gacke. Izgovorena riječ je izgovorena riječ, snimkom i zvukom dokumentirana, nema sumnje povjerovati da je iskrena i istinita, da generalni direktor Hrvatskih voda sebi ne će dopustiti davanje olakih izjava, ali se postavlja pitanje odakle nekim portalima i novinama informacija „da bi se u budućnosti dio vode crpio iz jednog od izvora rijeke Gacke“? Je li to slobodna interpretacija ili neki novinari imaju off the record neke spoznaje koje drugi nemaju ili ih ne smiju imati. I od koga im to? 

Uglavnom sada je više nego jasno da su određene snage (bit će vremena reći i koje) u naponu aktivnosti kako se dočepati voda rijeke Gacke sa samoga izvora (zašto ne vole rijeku Liku, nikada nisu obrazložili), nije nikakva izmišljotina i da im je pik baš na Tonkovićevo vrelo. Jasno je to kao sunčani dan, no kako je na djelu „tihi bunt“ Otočana (ne prolazi sve utiho) postaje sve pomalo nezgodno. Jest da su bili lokalni izbori pa su se svi time zabavljali, jest da je na djelu korona i sve što s time ide, jest da je sezona godišnjih odmora, vrijeme kao stvoreno da se neke stvari poguraju i proguraju gotovo pa neprimjetno. A kad se proguraju, to je svršena stvar, „gdje ste bili ranije?“. Jer okljaštriti jednu već ionako osakaćenu rijeku, što učiniše u vrijeme, kako vele „nenarodnog režima“, nije to baš nešto popularno u suvremenim vremenima u „narodnom režimu“ kada se baš svi kunu u zaštitu prirode, očuvanja okoliša, čak i ispravljanje nekih prijašnjih ekoloških grjehova. A o tome drugom prigodom.

I.B.

 

Novalja.coom