Lika nekretnine

Funkcionalna hrana sve privlačnija potrošačima i proizvođačima

Objavljeno: 16.07.2021

ZAGREB - Funkcionalna hrana, odnosno hrana obogaćena sastojcima koji povoljno utječu na zdravlje sve je češći izbor potrošača diljem svijeta, a samim time postaje sve zanimljivija niša proizvođačima. Jedan od glavnih izazova bit će reguliranje oznaka kvalitete na tržištu takvih proizvoda, a upravo ta problematika je, uz ostale aktualne teme, bila u fokusu 13. stručnog skupa „Funkcionalna hrana u Hrvatskoj - sinergija znanosti, tehnologije, tržišnih tendencija, kontrole i sigurnosti hrane" održanog 15. srpnja u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskog društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista (HDPBN) i Ministarstva poljoprivrede.

-Iako su funkcionalni prehrambeni proizvodi višestruko skuplji od konvencionalnih i unatoč tome što je  istraživanje EK o preferencijama potrošača pokazalo da je Hrvatima kod kupnje hrane u 54 posto slučajeva presudna cijena – potražnja za funkcionalnim proizvodima kontinuirano se povećava. Domaći kupci spremni su platiti 10 do 20 posto više ako se radi o hrani za koju smatraju da je zdravija i koju prate certifikati kvalitete i dodane vrijednosti. I tu pozdravljamo sve napore ministarstva da uspostave što vjerodostojnije sustave marketinških oznaka kvalitete“, istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, dodavši da bi viši standard naših građana doveo i do veće potrošnje funkcionalne hrane.

Sanja Kolarić-Kravar, načelnica Sektora za kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede, kazala je kako smo sve više svjesni činjenice koliko hrana utječe na naše zdravlje, ali s druge strane, paradoksalno, imamo porast kroničnih bolesti vezanih uz prehranu. - Zato je važno da svi zajednički nađemo rješenja za ispunjavanje ciljeva koje smo kao Ministarstvo zacrtali, a to su široka dostupnost nutritivne kvalitetne hrane proizvedene na održiv način i dizanje konkurentnosti proizvodno-prerađivačkog sektora - rekla je Kolarić-Kravar, dodavši kako je bitno da se što više domaćih proizvođača uključi u sustav označavanja kvalitete.

Prodekan za međunarodnu suradnju Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu Mladen Brnčić naglasio je kako domaća struka kontinuirano prati tendencije razvoja tržišta i promjenu zakonske regulative. - Pandemija je pozicionirala zdravlje na sam vrh prioriteta potrošača i u tom razdoblju su se najviše pretraživali prehrambeni proizvodi koji jačanju imunitet. Trendovi suvremenog tržišta sve više uključuju sastojke poput CBD, biljnih proteina i tzv. beauty sastojaka u hrani, a u skladu s ciljevima kružnog gospodarstva sve se više valoriziraju i nusproizvodi koji se koriste u novim proizvodnim procesima - izjavio je Brnčić. 

Predsjednik Hrvatskog društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Mario Šćetar rekao je da razvoj i napredak prehrambene tehnologiji predstavlja svojevrsnu revoluciju u inovativnom proizvodima poput funkcionalne hrane. - Da bi takav napredak bio i dalje moguć moramo se prilagoditi suvremenim trendovima stvaranja kvalitetnih stručnjaka. Naši inženjeri su primarni stvaratelji nove vrijednosti, a ovakva događanja služe jačanju sinergije znanosti i tehnologije. Globalno tržište funkcionalne hrane teško je 774 milijarde dolara s predviđenim konstantnim rastom. Nadam se da će i naša industrija uzeti dio tog kolača -  poručio je Ščetar.

Na konferenciji je održan cijeli niz zanimljivih znanstvenih predavanja, kao i prezentacija tvrtki iz prehrambene industrije na kojima se moglo čuti kako funkcionalni sladoled može biti zdrava prehrambena opcija, kako se krumpirova ljuska može iskoristiti u prehrambenoj industriji te kako nusproizvodi prerade voća postaju sirovine u proizvodnji funkcionalne hrane – obav ještavaju iz Hrvatske gospodarske komore.

M.K.

 

 

Novalja.coom