Lika nekretnine

U Vukovaru otvorenje spomenika "Ruža Hrvatska" trudnici i njezinom djetetu ubijenima na Ovčari

Objavljeno: 16.11.2021

VUKOVAR - Udruga Hrvatska za život organizira otvorenje spomenika "Ruža Hrvatska" u spomen na trudnicu Ružicu Markobašić i njezinog nerođenog sina Antuna, brutalno ubijene na Ovčari 1991. godine. Svečanost otvorenja spomenika održat će se danas, 16. studenoga, ispred Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar (Županijska 35) u 12 sati.

Članica Udruge Hrvatska za život i glavna koordinatorica projekta Lidija Dugan u razgovoru za Hrvatski katolički radio je istaknula kako je spomenik “Ruža Hrvatska” kapitalno djelo rada njihove udruge.

-Kada smo 2015. godine održali nacionalni susret inicijative ’40 dana za život’ u Vukovaru, među ostalim smo posjetili i Ovčaru. Na Ovčari je posađeno 200 grmića u čast na 200 žrtava poginulih i pokopanih na tom mjestu. Znajući kako je tamo ubijena i jedna trudnica, zanimalo nas je zašto nema 201 grm, još jedan u čast tog nerođenog djeteta. Odgovori koje smo dobili, nisu bili zadovoljavajući. Zato smo odlučili pokrenuti vlastiti projekt i napraviti jedan spomenik, kako bi Ružica Markobašić, trudnica brutalno ubijena na Ovčari, i njezin nerođeni sin Antun, bili istrgnuti iz zaborava. Ovaj spomenik je također tu i za sve trudnice i njihovu djecu stradale u ratovima na hrvatskim područjima - rekla je Dugan.

Autor spomenika “Ruža Hrvatska” je akademski kipar Lovre Jakšić čija je bista Jean-Michela Nicoliera već postavljana u središtu Vukovara.

Ovaj spomenik napravljen je od najsavršenijeg i najkvalitetnijeg bijelog bračkog kamena koji se zove “Sv. Petar”. Visina spomenika je 185 cm, a teži 500 kilograma.

Broj ubijenih trudnica na Ovčari nije poznat, ali, kako je pojasnila Lidija Dugan, slučaj Ružice Markobašić je poseban jer je prilikom njezinog smaknuća zapravo meta bio nerođeni sin Antun kako bi naštetilo Ružičinom mužu Davoru koji je bio važno vojno lice.

IKA

 

Novalja.coom