Lika nekretnine

Na traženje Hrvatske povećane gornje granice potpora unutar Privremenog okvira za mjere državnih potpora

Objavljeno: 21.11.2021

OTOČAC - Europska komisija objavila je 18. studenoga Komunikaciju kojom je primjena Privremenog okvira produljena do 30. lipnja 2022. godine, a gornje granice državnih potpora povećane sa 270 na 345 tisuća eura u sektoru ribarstva i akvakulture te sa 225 na 290.000 eura u sektoru primarne poljoprivredne proizvodnje.

Na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije održanom u listopadu ove godine u Luksemburgu Hrvatska je zajedno s Mađarskom, a uz potporu još 13 država članica EU, deklaracijom od Europske komisije tražila produljenje Privremenog okvira za mjere državnih potpora za potporu poljoprivredi s proporcionalnim povećanjem gornjih granica potpore.

Zahtjev je obrazložen činjenicom da je Privremeni okvir bio jedna od mjera koje su pridonijele opstanku mnogih poljoprivrednih sektora. Od stupanja na snagu 17 država članica iskoristilo je priliku i podržalo različite poljoprivredne, hortikulturne, ribarstvene i akvakulturne sektore tijekom 2020. i 2021. godine, u ukupnom iznosu većem od 3 milijarde eura. Ta je potpora bila neophodna za opstanak mnogih sektora, a produljenjem trajanja instrumenta i povećanjem gornjih granica proizvođačima se daje određeni oblik sigurnosti i mogućnost pravovremenog planiranja proizvodnje – priopćava Ministarstvo poljoprivrede.

M.K.

 

Novalja.coom