Lika nekretnine

22. veljače – Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Objavljeno: 22.02.2022

OTOČAC – Već je postalo tradicija, naime Hrvatski institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje potaknuo je da se 22. veljače proglasi Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva, a Hrvatski sabor 15. veljače 2019. proglasio taj spomendan.

Hrvatska glagoljica povijesno je hrvatsko pismo, jedan od nezaobilaznih simbola nacionalnoga identiteta i višestoljetne uljudbe, do koje bi Hrvati svakako trebali držati. Glagoljice je bilo i u drugima europskim zemljama, no najduže se zadržala upravo na hrvatskima nacionalnim prostorima, pa je po tome Hrvatska prepoznatljiva i jedinstvena u Europi i svijetu.

A kako je odabran datum za Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva? Reklo bi se – lako, 22. veljače 1483. g. tiskana je prva hrvatska knjiga Misal po zakonu rimskoga dvora, a Hrvatski je sabor donio odluku o proglašenju toga spomendana. Misal po zakonu rimskog dvora je ujedno i prvi misal u Europi koji nije tiskan latinicom i latinskim pismom, a tiskan je samo 28 godina nakon tiskanja Gutenbergove Biblije. 

M.K.

 

Novalja.coom