Lika nekretnine

Predstavljen nacrt Programa razvoja sektora mljekarstva

Objavljeno: 25.02.2022

OTOČAC - 23. veljače su državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek i ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać informirali predstavnike najvećih proizvođača mlijeka i predstavnike otkupljivača, odnosno malih i velikih mljekara, o smjernicama razvoja sektora mljekarstva u narednom razdoblju, kao prvi u nizu sastanka u cilju unapređenja aktivnosti vezanih uz udruživanje i razvoj sektora.

Zbog aktualnih tržišnih uvjeta u kojima se nalazi mliječni sektor Ministarstvo poljoprivrede je u postupku izrade strateškog dokumenta pod nazivom Program razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. godine kojim se žele postaviti smjernice za razvoj mliječnog sektora u cjelini, od primarne proizvodnje do prerade i plasiranja mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište.

Ciljevi navedeni u nacrtu Programa usklađeni su s Nacionalnom razvojnom strategijom Republike Hrvatske do 2030. godine i Nacrtom Strategije poljoprivrede do 2030. Više od farme. Očekivani učinak provedbe Strategije poljoprivrede je povećanje vrijednosti govedarske proizvodnje od 20 posto, a koje će se sukladno Programu ostvariti povećanjem broja muznih krava, rastom produktivnosti po grlu i po farmi te investicijama u proizvodni i prerađivački sektor. Nakon prezentiranja nacrta Programa razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. provedena je konstruktivna rasprava, nazočni su potvrdili da je Program obuhvatio sve dijelove mliječnog sektora te će dostaviti svoje prijedloge za izmjenom ili dopunom istog u cilju izrade što kvalitetnijeg strateškog dokumenta za daljnji razvoj proizvodnje kravljeg mlijeka u Republici Hrvatskoj – Priopćava Ministarstvo poljoprivrede.

M.K.

 

 

Novalja.coom