Lika nekretnine

Podgorkine priče - 4. lipnja

Objavljeno: 28.05.2022

KRASNO - Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša Nacionalni park Sjeverni Velebit, Turistička zajednica grada Senja i Obrt za interpretaciju baštine Terra Incognita organiziraju – Podgorkine priče. Bit će to 4. lipnja u 11 uri na Mirevu – Alan.

Tko su bili ljudi koji su oblikovali velebitski krajolik? Tko je gradio stanove na samom vrhu planine i majstorski podziđivao stare puteve? Kako je čovjek u bezvodnom kršu priskrbljivao vodu za svoju stoku i kojim se umijećima služio da na more dopremi goleme trupce za izradu jarbola?

Dugogodišnji stanovnici Velebita, Podgorci, ostavili su za sobom kulturnu baštinu koja daje vrijedan uvid u suživot čovjeka s prirodom. Najraznolikiji primjeri njihove ostavštine nalaze se u Mirevu, prostranoj zavali smještenoj na približno 1.300 m n.v. koja je nekad bila jedno od najvećih sezonskih naselja u planini.

U interpretacijskoj šetnji Podgorkine priče posjetitelji će otkriti kako se odvijalo tradicionalno nomadsko stočarstvo, kako se ljudsko naselje može prirodno uklopiti u krajolik i kakvo je umijeće potrebno da se surovim vrhom planine provede udobna i ravna Premužićeva staza. Usto će doznati i što je ovaj izdržljivi narod jeo, kako se odijevao, kako se zabavljao tokom dugih zimskih večeri i tko su bile planinke, snažne žene očvrsnule u gorskim uvjetima. Svi zainteresirani moći će poslušati još i legende o pećinama u kojima su se skrivali hajduci, misterij o zakopanom blagu kralja Bele IV. te neka originalna pučka svjedočanstva o susretima s velebitskim vilama.

Šetnja je duga 4 km i traje do 3 sata. Okupljanje je kod spomenika na Kosici, 500 m od planinarske kuće Veliki Alan u smjeru Krasna. Posjetitelji obavezno trebaju nositi planinarsku obuću i dovoljno vode, a svakako je uputno ponijeti sa sobom zaštitu od sunca te nešto hrane. Planinarska šetnja završit će razgledom privatne zavičajne zbirke obitelji Cerovac.

Broj sudionika je ograničen te je potrebna prijava na linku. Za sudionike šetnje biti će organiziran i polazak autobusom iz Senja, za koji je također potrebna prijava. Šetnju vodi turistički vodič i licencirana interpretatorica baštine Ana Cerovac.

Svi koji dođu imati će priliku degustirati dio proizvoda lokalnih OPG-ova te OPG Anić i OPG Igor Tomaić, OPG Sanja Brkić i OPG Dragica Anić te Degenija d.o.o.

Sudjelovanje u programu je besplatno – obavještava NP Sjeverni Velebit.

M.K.

 

 

Novalja.coom