Lika nekretnine

Završila je 22. Smotra folklora Otočac 2022.

Objavljeno: 20.06.2022

OTOČAC - Manifestacija je započela u petak 16. izborom najljepše djevojke u narodnoj nošnji i najoriginalnije muške narodne nošnje. Sudjelovalo je šest parova iz Ličko senjske županije, a izbor je pratilo stručno povjerenstvo u sastavu Milan Kranjčević, predsjednik Katedre Čakavskoga sabora pokrajine Gacke, Krunoslav Šokac, umjetnički ravnatelj ansambla Lado i Katarina Bušić muzejska savjetnica Etnografskog muzeja iz Zagreba.

Druga pratilja najljepše djevojke u narodnoj nošnji izabrana je predstavnica iz Hrvatskog kulturnog umjetničkog društva Široka Kula iz Široke Kule, prva pratilja najljepše djevojke u narodnoj nošnji izabrana je predstavnica Folklornog društva Otočac, a najljepša djevojka ovogodišnjeg izbora proglašena je predstavnica Kulturno umjetničkog društva Dangubice iz Kutereva. Izabrane djevojke osigurale su nastup na Brodskom kolu 2023. g. za izbor najljepše djevojke iz Hrvatske.

Za najoriginalniju mušku narodnu nošnju izabran je predstavnik iz Hrvatskog kulturnog umjetničkog društva Široka Kula iz Široke Kule.

U kulturno-umjetničkom programu sudjelovalo je Kulturno umjetničko društvo Tomislav iz Županje.

Središnji događaj započeo je u subotu u 15,30 sati zajedničkim susretom voditelja 16 folklornih skupina u izložbenoj dvorani Učilišta pozdravnom riječju ravnateljice Gackoga pučkog otvorenog učilišta Otočac Nade Avsec i otočkoga gradonačelnika Gorana Bukovca. Na susretu je prezentiran Centar Dinarske zone koji je osnovan 2021. g. Voditelji društava upoznati su planom i programom rada centra.

U 17 sati započeo je svečani mimohod folklornih skupina. Nakon intoniranja državne himne, otočki gradonačelnik otvorio je 22. Smotru folklora Otočac 2022. nakon čega su uslijedili nastupi folklornih skupina, udruga i društava.

Smotru je pratilo stručno povjerenstvo u sastavu: Katarina Bušić, muzejska savjetnica Etnografskog Muzeja iz Zagreba, dr. sc. Joško Ćaleta i dr. sc.Tvrtko Zebec iz Instituta za etnologiju i folkloristiku Zagreb.

Nakon održanih nastupa folklornih skupina, u 21 sat započeo je koncert TS Cura iz Centra. Program ovogodišnje smotre završio je u 23 sata.

GPOU/M.K.

 

Novalja.coom