Lika nekretnine

2. Okrugli stol „Japodija – uređeni arheološki lokaliteti kao dopuna razvoju gospodarstva“

Objavljeno: 23.06.2022

OTOČAC – Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Otočac, Kulturna udruga za baštinu i stvaralaštvo Baštinica i Muzej Gacke organiziraju 2. okrugli stol "Japodija – uređeni arheološki lokaliteti kao dopuna razvoju gospodarstva" o temi mogućnosti gospodarskog razvoja na podlozi kulturnih projekata očuvanja kulturne baštine, istraživanja i uređenja arheoloških lokaliteta, posebno onih iz prapovijesnog odnosno japodskog razdoblja.

Okrugli stol će biti održan 30. lipnja (četvrtak), okupljanjem sudionika u 10 sati u Muzeju Gacke pri Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočac i uz stručno vođenje kustosice Snježane Bogdanić stalnim postavom Japodske zbirke.

Radni panel o temi „Japodija – uređeni arheološki lokaliteti kao dopuna razvoju gospodarstva" održati će se u velikoj dvorani Županijske komore Otočac. U panelu sudjeluju dr. sc. Tatjana Kolak, ravnateljica Muzeja Like Gospić; Ranko Starac, kustos arheološkog odjela Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, Alen Čikada, udruga Dragodid za očuvanje suhozidova i udruga Kal za obnovu vodenih staništa te Vinko Madiraca, konzervator. Uz moderiranje Manje Kostelac-Gomerčić, predsjednice Kulturne udruge za baštinu i stvaralaštvo Baštinica, kroz teoriju i primjere iz prakse, pokušati ćemo dobiti odgovore na pitanja: koji su dobri, a koji loši koraci u očuvanju kulturne baštine?, koliko je učinkovit sustav zaštite kulturnih dobara i što s lokalitetima koji nemaju nikakav stupanj zaštite?, koliko su ulaganja u obnovu baštine isplativa komercijalno; ima li rješenja za problem imovinsko-pravnih odnosa koji su kočnica arheološkim istraživanjima, a u konačnici i razvoju turizma na kulturno-povijesnoj osnovi?, koja je perspektiva Japodije u Gackoj kao turističke ponude sastavljene od edukativne pješačke ture, muzejske ponude i poduzetničke komponente (japodski suveniri)?, koliko se stare ceste mogu uklopiti u kulturnu i turističku Japodiju? I obnova lokava u kršu i suhozida – želje i mogućnosti.

Zainteresirani za sudjelovanje na okruglom stolu se trebaju prijaviti pomoću prijavnog obrasca na poveznici HGK – Županijske komore Otočac.

M.K.

 

Novalja.coom