Lika nekretnine

Komisija odobrila milijun eura potpore hrvatskim proizvođačima sjemenskog kukuruza

Objavljeno: 24.06.2022

OTOČAC - Europska komisija odobrila je milijun eura vrijedan Program potpore proizvođačima sjemenskog kukuruza zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu, zaključivši da je hrvatski program nužan, prikladan i razmjeran za otklanjanje ozbiljnog poremećaja u gospodarstvu države članice, a potpora koja će iznositi do 35.000 eura po korisniku bit će odobrena do kraja ove godine. 

Distribucija i proizvodnja sjemena u Hrvatskoj obuhvaća gotovo 7.000 djelatnika, a zbog svoje kvalitete hrvatsko je sjeme prepoznato diljem svijeta. Konkretan Program pomoći formiran je u cilju olakšavanja poslovanja i očuvanja likvidnosti hrvatskih proizvođača sjemenskog kukuruza koji su pogođeni povećanjem ulaznih troškova uzrokovanim ruskom invazijom na Ukrajinu i povezanim sankcijama, a financirat će se kroz Privremeni krizni okvir.

Mjera kojom se nastoje stvoriti preduvjeti za oporavak sektora bit će otvorena za tvrtke svih veličina aktivnih u sektoru proizvodnje sjemena kukuruza na koje je utjecalo povećanje cijena električne energije, hrane za životinje i goriva uzrokovano trenutačnom geopolitičkom krizom – priopćava Ministarstvo poljoprivrede.

M.K.  

 

Novalja.coom