Lika nekretnine

Biskup Košić blagoslovio „bijeli križ istine“ u sisačkom Naselju

Objavljeno: 26.06.2022

SISAK - Sisački biskup Vlado Košić blagoslovio je u četvrtak 23. lipnja Bijeli križ istine ispred Pastoralnog centra župe Pohoda Blažene Djevice Marije u sisačkom Naselju.

„Bijeli križ istine“ postavljen je na inicijativu sisačkog ogranka Hrvatskog domobrana. Kako je tom prigodom predsjednik Hrvatskog Domobrana Josip Frković rekao, već pet godina se pokušavala dobiti dozvola da se taj križ postavi uz šumu Lasinja, no kako ista nije dobivena našlo se mjesto u vlasništvu župe. Križ je podignut u spomen na više od 800 razoružanih hrvatskih vojnika i civila koje su poslije Drugoga svjetskog rata partizani ubili u šumi Lasinji. Većina kostiju žrtava nalazi se ispod pogona Željezare.

Nakon blagoslova križa, biskup Košić je u crkvi Svete Marije Kraljice Mira predslavio misu za sve stradale.

„Mi molimo za članove naše Katoličke crkve, bez obzira u kojoj su vojsci sudjelovali, no oni su ljudi. Njih je čitav prijašnji sustav desetljećima ignorirao, a i danas se još ne priznaje njihovo ljudsko dostojanstvo koje uključuje i pravo na grob. Ne ćemo prestati pozivati naš narod na sjećanje i na pomirenje koje nam je toliko potrebno, u vremenima podjela i nejasnoća oko temeljnih vrijednosti i načela koja dolaze od Boga i štite čovjeka“, zaključio je mons. Košić.

IKA/M.K.

 

Novalja.coom