Lika nekretnine

Posveta oltara u crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Saborskom

Objavljeno: 04.07.2022

SABORSKO - Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić posvetio je 3. srpnja novi oltar u crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Saborskom.

Nakon obreda ulaza, biskup je blagoslovio vodu, poškropio narod u znak pokore i na spomen krštenja te oltar i završio molitvom. Zatim je zapjevao „Slava Bogu na visini“.

Govoreći o obredu posvete oltara biskup je u homiliji istaknuo: „U ovoj crkvi u Saborskom, u mjestu koje ima svoju mučeničku povijest i zato je na poseban način sveto mjesto, pod ovom misom posvetit ćemo novi oltar, žrtvenik koji simbolizira samoga Isusa i njegovu žrtvu za spasenje svijeta.“

Nakon homilije izmoljene su Litanije svih svetih, slijedila je pohrana moći bl. Alojzija Stepinca u oltar. Biskup je potom mazao krizmom oltar i molio. Zatim je polio krizmom sredinu oltara i njegova četiri ugla te svu oltarnu ploču. Nakon toga kadio je oltar, stavio tamjan u žarišta na oltaru, a službenici su pokadili biskupa i narod. Nakon kađenja, oltar su pripremili za euharistiju. Župnik je pristupio biskupu, a on mu predao zapaljenu svjećicu kojom je zapalio svijeće na oltaru.

Nakon pričesti biskupijski kancelar Grgurić pročitao je svečanu povelju o posveti novog oltara. Povelju su potpisali biskup, župnik i biskupijski kancelar. Nakon potpisivanja biskup je povelju predao župniku. Na kraju župnik je zahvalio biskupu i predao mu darove u ime župe.

U Saborskom su 12. studenoga 1991. srpski odmetnici ubili 52 župljana, ostale su protjerali, a župnu crkvu i cijelo selo porušili. U subotu 26. kolovoza 1995. prvi put je slavljena svečana misa u porušenom i spaljenom Saborskom nakon njegovog oslobođenja u akciji Oluja. Kamen temeljac za izgradnju nove crkve blagoslovljen je 16. svibnja 2001. godine. Nova crkva izgrađena je na mjestu prijašnje i posvećena je 16. svibnja 2003. godine.

IKA/M.K.

 

Novalja.coom