Lika nekretnine

Odlična vijest za umirovljenike u Županiji: Moći će putovati vlakom besplatno u svim smjerovima

Objavljeno: 21.07.2022

Besplatno putovanje željeznicom od 1. kolovoza imat će umirovljenici Ličko-senjske županije u svim smjerovima i neograničen broj puta, ugovoreno je u srijedu u Gospiću između te županije i Hrvatskih željeznica.

Ličko-senjski župan Ernest Petry rekao je prigodom potpisivanja ugovora da Hrvatske željeznice svim starijim građanima u Hrvatskoj već subvencioniraju 50 posto od pune cijene karte, a od sada će drugu polovicu subvencionirati Ličko-senjska županija.

''Umirovljenici su u našoj županiji najugroženiji dio populacije. Puno je staračkog stanovništva s vrlo skromnim primanjima, dio njih dobiva besplatni ogrjev, 60 njih je u našem programu pomaganja 'Zaželi', a ova je mjera namijenjena svima da bi mogli putovati, ići u liječničke i druge ustanove i na izlete'', rekao je Petry i zahvalio Hrvatskoj stranci umirovljenika na inicijativi.

Dodao je da od svibnja ove godine takvo pravo već ostvaruju studenti, što znači da svi studenti i svi umirovljenici s prebivalištem u Ličko- senjskoj županiji imaju besplatni vlak, s tim da umirovljenici mogu putovati neograničeno u svim smjerovima, a studenti između mjesta studiranja i svojeg doma u Ličko-senjskoj županiji.

Zasad nije poznato koliko će se novca izdvajati iz proračuna za tu pogodnost jer sve ovisi o broju umirovljenika i studenata koji će se tim pravom koristiti, rekao je Petry i doda da će se ''ta stavka urediti rebalansom jer se županija obvezala prema Putničkom prijevozu HŽ-a da će cijene karata subvencionirati jednom mjesečno''.

U ime HŽ-ova Putničkog prijevoza, član Uprave Mario Zubak rekao je kako je to prvi slučaj u Hrvatskoj da umirovljenici imaju mogućnost besplatnog prijevoza vlakom te je izrazio zadovoljstvo što im je to omogućeno.

HINA / I.B.

Novalja.coom