Lika nekretnine

Bdjenje uoči Velike Gospe na Krasnu

Objavljeno: 15.08.2022

KRASNO - Proslava svetkovine Uznesenja Marijina ili Velike Gospe započela je sinoć 14.kolovoza pozdravom hodočasnicima i pokorničkim bogoslužjem u 18,00 sati, nakon čega je bila prigoda za ispovijed gdje je ispovijedalo više desetaka svećenika.

U svetištu Majke Božje od Krasna, središnjem marijanskom svetištu Gospićko-senjske biskupije, Križni put predvodio je preč. Nikola Turkalj, ekonom Gospićko-senjske biskupije, a aktivno sudjelovanje u čitanjima imali su hodočasnici.

Nakon završenog križnog puta uslijedila je svečana procesija u kojoj je išao na prvom mjestu križ, djeca i muškarci, a kip Majke Božje Krasnarske nosile su četiri djevojke iz Krasna u narodnim nošnjama.

Misu uočnicu u 20,00 sati predvodio je mons.mr.Marinko Miličević generalni vikar Gospićko-senjske biskupije, u suslavlju s mons.mr.Tomislavom Šporčićem dekanom otočkog dekanata i vlč.Stipom Zebom upraviteljem svetišta na Krasnu.  U koncelebraciji je bilo desetak svećenika i bogoslova.

-Marija uznesena dušom i tijelom na nebo kamo smo i svi mi pozvani . Kada govorimo o BDM odmah od crkvenih vremena nije se toliko ona isticala zato što je bilo važno , trebalo je najprije utvrditi da je Isus i Bog i čovjek, to je bilo teško za ona vremena izboriti, a onda u Presvetom Trojstvu da je jedan Bog a tri osobe,  a onda poslije toga malo po malo dolazi Marijina slava kako je to Božja pedagogija, Božja ekonomija odredila. U Starom zavjetu su nam bili važni proroci da nas upozoravaju kako treba živjeti , tako u  Novom zavjetu postoji jedna jedina proročica koja je uz nas, ona brine o djeci , majka razmišlja o djeci, majka trpi zajedno s djecom i više je boli srce nego samu djecu. I zato Gospodin Isus umirući na križu dao je sve, potpuno predanje za naše spasenje više ne može ništa dati, sjetimo se da kaže kada budem uzdignut između neba i zemlje sve će privući k sebi, dovoljan je jedan iskreni pogled i pokajanje da možemo ući u novi život i dobiti spasenje, ali na tom predanju Isus ima još jednu želju u svome srcu dati nam oporuku , ostavštinu, testament. Mi znamo od najstarijih vremena da su kraljevi svoje bogatstvo i tajnu o bogatstvu čuvali do zadnjih trenutaka svoga života a na svojoj samrtničkoj postelji rekli bi svom sinu gdje se najvrjednije blago kraljevstva nalazi i poslije toga bi mirni pustili svoju dušu Bogu u ruke. Tako i Gospodin Isus kralj kraljeva je sada sretan što nama daje Majku za Majku „ Evo ti majke“ Što god vam reknem to učinite , želimo li ići putem spasenja, biti sigurni u svoje spasenje slušajmo Kristovu riječ, opslušujmo je , tako sada Isus na vrhuncu svog predanja daje riječ „Evo ti majke“ to znači da je svi mi trebamo pozvati u svoj život , pozvati je u naše domove, naše obitelji, naša srca – kazao je mons.Miličević.

Tako je Marija potpuno dala Isusu svoje tijelo i zato je Isus branio Marijino dostojanstvo . Kaže da je imala tako veliku ulogu u povijesti našega spasenja, a mi ćemo tek znati s druge strane kolike je Marija bojeve u svome srcu izvojevala, kada mislimo da je bila bez grijeha mislimo da nije imala napasti, imala je mnoštvo više napasti nego li mi ali na svaku napas se uspjela oduprijeti i zato je ona velika pred Bogom i zato je ona osvojila Božje srce. Mi kada se predajemo BDM mi slijedimo Krista Gospodina, i nama se ne može ništa dogoditi ako smo potpuno izručeni Mariji, jer ona ima poslanje od nas činiti drugoga Krista , a mi ne znamo kako se suobličiti Kristu, ako smo s Marijom zajedno vidimo kako Bog okreće sve na naše dobro, na naše spasenje. Gospa nas poziva na molitvu krunice i zato treba ustrajati u molitvi, srce postaje plodno tlo za Božju riječ. Tamo gdje se moli krunica Gospodin će učiniti da se osobe obrate gdje se god nalazile i u kakvom stanju bile, tamo gdje se moli krunica rađaju se novi apostoli, nova zvanja, obnavljaju se obitelji. Sveti  Ivan Pavao II kaže svaki bi kršćanin trebao imati krunicu u rici i na ruci, i u autu i u kući. Ulazimo u neka vremena koja nisu jasno definirana ali svi govore budemo li krunicu držali u ruci Gospa će naći načina da nas očuva, da nas sačuva. Gdje se u obiteljima bude molila krunica te će obitelji biti pošteđene najvećih lomova, ali neće biti slomljene. Krunica postaje moćno sredstvo u borbi za mir, u središtu krunice je Isus Krist. Krunica je najmoćnije oružje za dodirnuti srce Isusovo, krunicu možemo svi molimo, ohrabrimo se, može se, pa neka krunica i nas vodi u budućnosti – kazao je propovjednik.

Euharistijsko slavlje uveličali su članovi združenog zbor biskupije pod vodstvom Ivana Prpića.

Nakon mise pristupilo se euharistijskom klanjanju. Presveto tijelo bilo je izloženo na oltaru u svetištu crkve BDM na Karsnu, a klanjanje je predvodio mons.  mr. Marinko Miličević – generalni vikar biskupije.

Na bdjenju okupilo se više stotina vjernika koji su došli iz Otočkog, Senjskog i Gospićkog dekanata. Bilo je puno skupina koje su hodočastile pješice i po nekoliko stotina kilometara.

I.B.

Novalja.coom