Lika nekretnine

Obilježena 29. obljetnica VRO Medački džep

Objavljeno: 10.09.2022

GOSPIĆ - U Gospiću je jučer svečano obilježena 29. obljetnica vojno-redarstvene operacije Medački džep u nazočnosti visokih vojnih i civilnih dužnosnika, a izaslanik predsjednika Vlade bio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Uz članove obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, svečanosti su nazočili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Ante Deur, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, predstavnici Hrvatske vojske i policije te udruga iz Domovinskog rata i sudionici VRO Medački džep.

Ministar Medved istaknuo je izniman značaj te operacije u obrani Like i cijele Hrvatske u Domovinskom ratu.

"Operacija Medački džep ima iznimno velik značaj u mozaiku svih naših akcija i operacija u Domovinskom ratu", izjavio je tom prigodom te dodao kako se jako dobro sjeća velikosrpske agresije i 1991., napada na Gospić i junačke obrane toga grada, kao i vojno-redarstvene operacije Medački džep.

Istaknuo je veliku ulogu te operacije za odmicanje neprijatelja od Gospića, sigurnost toga grada, stanovnika Like, ali i cijele Hrvatske, u svjetlu stvaranja pretpostavki za operaciju Oluja koja će uslijediti 1995.

"Sve postrojbe Hrvatske vojske i policije, koje su provele vojno-redarstvenu operaciju Medački džep, učinile su to brzo, energično i briljantno u svjetlu taktičkog pristupa u provedbi vojnih operacija", rekao je Medved.

Uputio je veliku zahvalu svim hrvatskim braniteljima i obiteljima koje su izgubile svoje članove, hrabre hrvatske branitelje, tijekom cijelog Domovinskog rata, posebno istaknuvši poginule u operaciji Medački džep koja je trajala od 9. do 11. rujna 1993.

Obilježavanje obljetnice počelo je misom za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije koju je predvodio otac Anto Knežević, a polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća izaslanstva državnih i lokalnih čelnika te udruga ratnih postrojba i obitelji stradalnika odala su počast kod spomenika hrvatskim braniteljima u središtu grada i u vojarni 9. gardijske brigade Vukovi te kod spomen-obilježja Velebitskim junacima u Rizvanuši.

Ministarstvo hrvatskih branitelja

Foto: web MHB

 

Novalja.coom