Lika nekretnine

ROADPOL-ovi Dani sigurnosti u prometu od 16. do 22. rujna

Objavljeno: 17.09.2022

OTOČAC - Od 16. do 22. rujna u organizaciji Europske mreže prometne policije ROADPOL održavaju se Dani sigurnosti u prometu, pod geslom „Ostani živ i spasi živote“.
Svakoga dana na europskim cestama u prosjeku smrtno strada 70 osoba. Stoga je i cilj samoga projekta „Dani sigurnosti u prometu“ preventivno-represivnim aktivnostima smanjiti broj smrtno stradalih osoba u prometu na razini Europe.
Projekt se održava u suradnji s Europskom komisijom te se uvijek odvija istovremeno s Europskim tjednom mobilnosti.
Glavni događaj je Dan bez poginulih u prometu, koji se obilježava 21. rujna.
Taj dan će se u svim policijskim upravama na području Hrvatske pojačati preventivno-represivne aktivnosti policije s ciljem suzbijanja najtežih prometnih prekršaja, uz korištenje maksimalnog broja raspoloživih policijskih službenika i potrebne tehnike.
Cilj je smanjiti broj poginulih u prometu na nulu, barem na jedan dan - dan u kojem nitko neće poginuti na europskim cestama.
Uz nepropisnu brzinu kretanja, distrakcije vozača jedan su od najčešćih uzroka sudara.
2021. godine u Hrvatskoj policijski službenici nadzorom su utvrdili čak 77.833 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te 46.251 prekršaj korištenja mobitela za vrijeme vožnje. 
Stoga će se paralelno s Danima sigurnosti u prometu odvijati i ROADPOL-ova operativna akcija na distrakciju, u sklopu koje će policijski službenici svih policijskih uprava pojačano nadzirati uporabu sigurnosnog pojasa u vožnji te korištenje mobitela i drugih uređaja- priopćava MUP.

M.K.

 

Novalja.coom