Lika nekretnine

Započela jesenska oralna vakcinacija lisica protiv bjesnoće

Objavljeno: 22.09.2022

OTOČAC - Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće jesenska kampanja oralne vakcinacije lisica započela je 21. rujna te će u slučaju povoljnih vremenskih uvjeta trajati ukupno sedam dana tijekom kojih će se mamci distribuirati po području Hrvatske, s iznimkom jadranskih otoka.

Distribucija mamaca započinje s aerodroma Brač i Osijek, a zatim se premješta na aerodrome Rijeka i Čakovec, čime se osigurava distribucija cjepiva u najkraćem mogućem roku i pokrivenost cjelokupnog teritorija RH. Kampanja se provodi u proljeće i jesen te će tijekom svake kampanje u 2022. godini biti položeno 1.332.925 vakcinalnih mamaca tj. 2.665.850 godišnje.

Za postizanje statusa zemlje slobodne od bjesnoće, uz izniman angažman veterinarske struke, od 2011. godine do danas Ministarstvo poljoprivrede utrošilo je više od 225 milijuna kuna, pri čemu je značaj provedbe ove mjere prepoznat na razini EU koja kontinuirano odobrava i sufinancira hrvatske programe oralne vakcinacije lisica na način da 75 posto sredstava podmiruje EK, a 25 posto troškova plaća se iz Državnog proračuna – priopćava Ministarstvo poljoprivrede.

M.K.

 

Novalja.coom